Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτή την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 21:00, με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Ρόδο.

Από την Ακρόπολη της Λίνδου ως τον Κολοσσό και το μεσαιωνικό λιμάνι κι από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τα οθωμανικά μνημεία και τα περίφημα ιταλικά κτίρια, η Ρόδος αποτελεί ένα παλίμψηστο. Ο ιστορικός Γιάννης Παπαγεωργίου μάς ξεναγεί στην ιστορία του νησιού. «Θυμάμαι πάντα το φως της, ειδικά τα καλοκαίρια. Έχω πάντα στο νου μου τη μυρωδιά του καμένου χόρτου, τα τριαντάφυλλα, τις θάλασσες της. Η Ρόδος για μένα είναι το αιώνιο καλοκαίρι» υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης, μας ξεναγεί με το δικό του ευφάνταστο τρόπο στη Παλιά Πόλη, στη διττή παρουσία των Ιταλών και στο αποτύπωμα τους. «Μου αρέσει πολύ η βόλτα στη μεγάλη πλατεία με το όνομα Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, που όμως την ξέρουν όλοι με το όνομα 100 χουρμαδιές» εξομολογείται η συγγραφέας Τίτσα Πιπίνου.

«Ελλάδα από το Α ως το Ω»: Ρόδος

«Οι πρώτες εικόνες που μου έρχονται στο νου από το νησί μου; Ο Ναός του Απόλλωνα είναι ένα διαχρονικό σύμβολο της Ρόδου, όπως και το λιμάνι και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθρεφτίζει το πολιτισμικό παρόν. Οι πηγές στην Καλλιθέα, με τα σημάδια του χρόνου και των πολιτισμών που σφράγισαν το νησί» επισημαίνει ο ιστορικός Σπύρος Συρόπουλος. Με τους αρχιτέκτονες Κατερίνα Μανούσου- Ντέλλα και Γιώργο Σκιαδόπουλο, ανιχνεύουμε τη Μεσαιωνική πόλη, τις οχυρώσεις, τα κτίρια που αποτελούν σύμβολα της Ρόδου.

Η υπεύθυνη του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, Άννα Αχιολά, μας μιλά για τους θρύλους που ζωντανεύουν μέσα από τις παραστάσεις. Το ταξίδι μας στη Ρόδο είναι μια διαδρομή μέσα στον χρόνο, από την αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα και την Ιταλοκρατία. Καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού καθώς και τον κοσμοπολίτικο αέρα του, όπως αποτυπώνεται στις παλιές ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Κλείνουμε, με το άρωμα της δωδεκανησιακής μουσικής παράδοσης, κάτι που συγκινεί βαθιά και τους αμέτρητους ξένους που έχουν κάνει τη Ρόδο δεύτερη πατρίδα τους.

Η εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr