Το “Σάντιτον” είναι το τελευταίο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστιν, το οποίο η Αγγλίδα συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει το 1817 με τίτλο “Τα Αδέρφια”, αφήνοντάς το ανολοκλήρωτο (έγραψε μόνο 12 κεφάλαια) λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και την οδήγησαν στον θάνατο στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1925.

Το λογοτεχνικό διαμάντι που κληροδότησε η Όστιν στους αναγνώστες, πρόκειται να προσαρμοστεί σε τηλεοπτική σειρά στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό ITV από τον Άντριου Ντέιβις. Ο βραβευμένος με Emmy συγγραφέας έχει καταπιαστεί ξανά στο παρελθόν με το λογοτεχνικό έργο της Όστιν, αφού ήταν εκείνος που προσάρμοσε το διάσημο «Περηφάνια και προκατάληψη» σε μια μίνι σειρά έξι επεισοδίων το 1995. Ο ίδιος μάλιστα προσάρμοσε και το “Πόλεμος και Ειρήνη” για λογαριασμό του BBC, αλλά και τους “Άθλιους”. 

Άντριου Ντέιβις

Άντριου Ντέιβις

Ο Ντέιβις δήλωσε ότι η ανάληψη της προσαρμογής του μυθιστορήματος ήταν “προνόμιο και συγκίνηση” για εκείνον και ότι επιθυμία του είναι να παρουσιάσει μια “πνευματώδη νεαρή ηρωίδα, δύο πρωτοπόρα αδέρφια, μερικές αδυσώπητες οικονομικές συναλλαγές και λίγο από γυμνή κολύμβηση”.

Στο ημιτελές μυθιστόρημα, το οποίο η Guardian έχει περιγράψει ως ένα “αξιοσημείωτο σύγγραμμα για την πρωτοφανή και άμεση αντιμετώπιση της σεξουαλικότητας”, η Όστιν εξιστορεί τις περιπέτειες μιας νεαρής γυναίκας, της Σάρλοτ Χέιγουντ, η οποία μετακομίζει στο παραθαλάσσιο χωριό του Σάντιτον για να συναντήσει έναν άνδρα που προσπαθεί να το μετατρέψει σε μοντέρνο θέρετρο. Η συγγραφέας ασκεί σκληρή κριτική στην ηθική φιλοσοφία του φύλου, προβάλλοντας έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Polly Hill, υπεύθυνη δραματουργίας του ITV, δήλωσε: “Δεν υπάρχει καλύτερος από τον Άντριου Ντέιβις για να προσαρμόσει το μυθιστόρημα της Όστιν . Είναι ένα πλούσιο, ρομαντικό, οικογενειακό έπος, βασισμένο στα θεμέλια που έθεσε η συγγραφέας”.

Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2019.