Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE History, του καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτή την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 21:00, με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Σαντορίνη.

Ακούς την «ανάσα» του ηφαιστείου, αισθάνεσαι την ενέργεια του, περπατάς μέσα στα βάθη της ιστορίας, χάνεσαι στην άγρια ομορφιά του. Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς ένας προορισμός, είναι ένας τόπος φτιαγμένος από παράξενα υλικά. Ο κορυφαίος αρχαιολόγος Χρήστος Ντούμας μάς «ξεναγεί» στο Ακρωτήρι, στον πολιτισμό που διασώθηκε, στις ανασκαφές και τα πλούσια ευρήματα. Σχολιάζουμε το μύθο της αρχαίας Ατλαντίδας, ένα θέμα που προκαλεί ακόμα διαμάχες στους επιστημονικούς κύκλους. Με τη γεωλόγο Εύη Νομικού, ανηφορίζουμε στο ηφαίστειο, εξερευνούμε την Παλιά και Νέα Καμένη, κουβεντιάζουμε για το μακρινό χθες, το σήμερα και το αύριο του νησιού. Η Σαντορίνη είναι ένα εργαστήριο για γεωλόγους και ηφαιστειολόγους. «Και για αρχιτέκτονες» διατείνεται ο πολυπράγμων Γιάννης Τσεκλένης, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με την Οία και δίνει ακόμα τις «μάχες» του για την «τραυματισμένη» όπως επισημαίνει, αισθητική του νησιού. Η αρχιτέκτονας Μαίρη Καβάγια, μας ξεναγεί στα καπετανόσπιτα της Οίας και φυσικά, στα θρυλικά «υπόσκαφα σπίτια», τα οποία μάγεψαν κάποτε τον Λε Κορμπιζιέ. Ανακαλύπτουμε τις παραδοσιακές κάναβες, τις παλιές, δηλαδή, αποθήκες κρασιού- οι περισσότερες έχουν μετατραπεί σε σπίτια ή ξενοδοχεία.

Σαντορίνη

Δείγμα αρχιτεκτονικής υπεροχής και τα καστέλια, οι μεσαιωνικοί οχυρωμένοι οικισμοί. Το Καστέλι του Πύργου διασώζεται και  είναι ένα κόσμημα, σαν ανοιχτό μουσείο. Περιηγούμαστε στην Φοινικιά και στο παλιό Εμπορειό, δυο οικισμοί που μοιάζουν με σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ποιός άραγε δημιούργησε τη φυλή των «σανσέτηδων» και γιατί το ηλιοβασίλεμα της Οίας θεωρείται αξεπέραστο; Για την ηφαιστειογενή, πρωτόγνωρη ενέργεια του νησιού μας μιλάει ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και θυμάται καλοκαίρια, γλέντια, ηλιοβασιλέματα και μουσικές του τόπου.

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Η Σαντορίνη φημίζεται επίσης και για την κουζίνα της. Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ένας από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την γαστρονομική φήμη του νησιού, μας μιλάει για την ξεχωριστή «γεύση» της Σαντορίνης. Στους ντόπιους αμπελώνες και στη μοναδικότητα τους, λόγω εδάφους κυρίως, μας ξεναγεί ο οινοποιός Πάρης Σιγάλας, ο οποίος θεωρεί το νησί του, αέναη πηγή έμπνευσης. Και δεν είναι ο μόνος. Η Σαντορίνη, διαπερνά το έργο πολλών ποιητών, λογοτεχνών και εικαστικών. Από τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα ως τους σύγχρονους φωτογράφους και εικαστικούς. Την αφήγηση κλείνει ο Χρήστος Ντούμας , αποκαλύπτοντας το πώς ο Ζαν Πολ Σαρτρ έγραψε τις «Μύγες», ένα καλοκαίρι στον Πύργο.

Σαντορίνη

Η εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr