Γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο συμβαίνουν πολλά και διάφορα: σημεία και τέρατα, παιχνίδια και δράσεις στα 30 μέτρα ύψος, συντροφιά με ηφαίστεια αλλά πάντα φροντίζοντας τη γειτονιά και την πόλη μας. Ο Μορμόλης, η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι αλλά και η άτακτη Κλειώ με το τέταρτο μουσικό ταξίδι της μας υπόσχονται ένα ακόμα υπέροχο ΣΚ. Πάντα γεμάτα αγάπη και προσφορά.

«Κάθε ταξίδι έχει μυστικούς προορισμούς που ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει» ~ Martin Buber

Σάββατο 24 Νοεμβρίου, 12.30
O Ευτυχισμένος Πρίγκιπας κάνει την καλοσύνη πράξη – Πολυχώρος Μεταίχμιο
Για όλη την οικογένεια

Μια ξεχωριστή αφήγηση του παιδικού παραμυθιού Ο πρώτος μου Όσκαρ Ουάιλντ: ο ευτυχισμένος πρίγκιπας από τη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη που έχει κάνει και τη διασκευή του βιβλίου για τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τη συμμετοχή του givethekids.
Τα παιδιά θα ακούσουν το παραμύθι, θα φτιάξουν καρτούλες αλλά το πιο σημαντικό είναι πως θα προσφέρουν χαρά σε οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια καθώς εκτός από την αφήγηση, από τις 11.00 έως και τις 15.00 το μεσημέρι, ο πολυχώρος Μεταίχμιο θα συγκεντρώνει προσφορές αγάπης – τρόφιμα και είδη ανάγκης ή μια δωροεπιταγή από σούπερ μάρκετ.

Είσοδος ελεύθερη
Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα

Σάββατο 24 Νοεμβρίου, 11.00
Χαρτογραφώντας τη γειτονιά μου – Πεζόδρομος Τριπόλεως & Πέτρας
Παιδιά 6-12 ετών

Βιωματικό παιχνίδι με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τη γειτονιά τους παίζοντας, συζητώντας και διασκεδάζοντας μαζί με την Ορχήστρα των Χωμάτων. Ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, μέσα από παιχνίδια εξερεύνησης για να ανακαλύψουν οι μικροί φίλοι, τα μυστικά του παρελθόντος, να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστήρια του παρόντος και να χαρτογραφήσουν τη γειτονιά του Κολωνού, σχεδιάζοντας τις ανάγκες του μέλλοντος.
Μέσα από τη φύση και αυτό τους το ταξίδι, θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν ομαδικές εικαστικές κατασκευές που θα εκφράζουν τις επιθυμίες για τη γειτονιά μας.

Η δράση ανήκει στο πρόγραμμα συνΑθηνά «Η Γειτονιά μου ο Κολωνός» του Δήμου Αθηναίων που φέρνει το πρόγραμμα Curing the Limbo στις γειτονιές της πόλης και καταγράφει τις ανάγκες τους.

Ελεύθερη συμμετοχή με κράτηση θέσης εδώ

Πεζόδρομος Τριπόλεως & Πέτρας, Τριπόλεως & Πέτρας Αθήνα 104 44

Σάββατο 24 Νοεμβρίου, 11.00
Ζωγραφήγηση: Σημεία και Τέρατα στην Αθήνα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Παιδιά 6-9 ετών

Δημιουργικό εργαστήριο από την Λήδα Βαρβαρούση, συγγραφέα και εικονογράφο που προσκαλεί τα παιδιά σε μια ειδική αποστολή: να βρουν τα τέρατα που βασανίζουν την πόλη και κρύβουν το ουράνιο τόξο. Δεν είναι υπόθεση απλή, είναι περιπέτεια κανονική. Η ομάδα όμως είναι ατρόμητη και δεν φοβάται να περάσει ανάμεσα σε αυτοκίνητα που κορνάρουν και αφήνουν σύννεφα καυσαερίων πίσω τους, να πηδήξει πάνω από λακκούβες, να διασχίσει επικίνδυνες διαβάσεις και σκοτεινούς υπονόμους, γιατί έχει μια ιερή αποστολή: να φέρει πίσω το ουράνιο τόξο, το οποίο κρύβουν τα τέρατα στερώντας το από την πόλη.

Τα παιδιά θα μοιραστούν τις ιδέες τους και θα καταστρώσουν ένα δαιμόνιο σχέδιο δράσης. Θα φανταστούν επίσης πώς θα θέλανε να μοιάζει η δική τους Αθήνα, θα την ζωγραφίσουν και θα αφηγηθούν τις δικές της ιστορίες.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ. 210 3713000 E-mail: education@onassis.org

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Λ. Αμαλίας 56

Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 11.00
Εθελοντώ στη γειτονιά μου – Άλσος Περιστερίου
Για όλη την οικογένεια

Μία ημέρα αφιερωμένη στο Περιβάλλον και τους Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών, με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Η ημέρα περιλαμβάνει Περιβαλλοντικά Παιχνίδια, Εργαστήρια Κηπουρικής, Θεατρικά Δρώμενα, Ενημέρωση & Πρακτικές Συμβουλές για την εφαρμογή των Παγκόσμιων Στόχων, στο χώρο του Άλσους. Τα εργαστήρια θα συντονίσουν παιδαγωγοί και συνεργάτες της Οργάνωσης Γης, ενώ η συμμετοχή σε αυτά είναι δωρεάν.

*Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στα εργαστήρια κομποστοποίησης, προτείνουμε να έχετε μαζί σας φλούδες από πατάτες, φρούτα ή λαχανικά (όχι κρεμμύδια, σκόρδα, και φλούδες από εσπεριδοειδή), για να σας δείξουμε πως μετατρέπονται σε εύφορο χώμα.

«Νοιάζομαι για τη γειτονιά μου, δρω εθελοντικά σε πρωτοβουλίες που κάνουν τη διαφορά!», είναι το μήνυμα που διαπνέει το πρόγραμμα «Εθελοντώ στη Γειτονιά μου».

Διοργάνωση – Οργάνωση Γη με την υποστήριξη της Τράπεζα Πειραιώς και του Δήμου Περιστερίου

Σάββατο 24 Νοεμβρίου, 11.30
Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Παιδιά 8+

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με ζωντανή αφήγηση, δράσεις και προβολές με κεντρικό πρωταγωνιστή τα ηφαίστεια. Και αυτό γιατί είναι τα πιο θεαματικά από τα γεωλογικά φαινόμενα και η πατρίδα μας βρίσκεται σε ζώνη έντονης ηφαιστειότητας. Κάτω από τα πόδια μας συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα. Δεν θα τα παίρναμε είδηση εάν δεν υπήρχαν τα Ηφαίστεια και οι Σεισμοί. Πώς όμως και γιατί συμβαίνουν αυτά;
Γιατί ο φλοιός της γης ανακυκλώνεται; Γιατί μερικά βουνά ψηλώνουν; Άραγε είναι άγονα τα ηφαιστειογενή εδάφη; Πώς γίνεται και οι άνθρωποι κατοικούν κοντά στα Ηφαίστεια;

Μουσείο Γουλανδρή, Κέντρο Γαία Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά (Αίθουσα Λεβέντη, 1ος όροφος)

Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 11.00
Στον Πύργο του εργοστασίου, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 3+

Εικαστικά παιχνίδια με χριστουγεννιάτικη διάθεση από τα 30 μέτρα ύψος. Στον Πύργο της Τεχνόπολης, τα παιδιά βλέπουν με θέα 360 μοιρών την Αθήνα, εμπνέονται και φτιάχνουν τη δική τους χρωματιστή τρισδιάστατη πόλη. Θα συνθέσουν ευφάνταστα σχήματα και θα δημιουργήσουν το περιβάλλον και τα κτίρια που θέλουν να δουν στην πόλη μέσα από την τεχνική του κολλάζ. Ο καθένας θα κατασκευάσει τη δική του ξεχωριστή… χιονισμένη, γιορτινή πόλη.

Για συμμετοχή στα εργαστήρια, δεν απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Τα παιδιά 3 ως 7 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Κόστος συμμετοχής: 4 ευρώ/παιδί
Ώρες: 11.00-12.00 & 12.00-13.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 ,118 54 , Αθήνα Πύργος, κτίριο Νέο Υδαταέριο (3ος όροφος)

Θεατρικές και Μουσικές Παραστάσεις που αξίζουν την προσοχή μας

Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 11.00
H πριγκίπισσα και το Μπιζέλι, Εθνική Λυρική Σκηνή
Παιδιά 5+

Μελωδική παιδική όπερα του 20ού αιώνα, του Αυστριακού συνθέτη Ερνστ Τοχ που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα, στα ελληνικά. Η διάσημη ιστορία του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι», που μιλά για την πριγκίπισσα που ήταν τόσο ευαίσθητη ώστε να ενοχλείται από ένα μπιζέλι κρυμμένο κάτω από αλλεπάλληλα στοιβαγμένα στρώματα, ενέπνευσε τον Αυστριακό συνθέτη Ερνστ Τοχ (Βιέννη, 1887 – Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 1964), ο οποίος έγραψε το 1927 μια παιδική όπερα σε λιμπρέτο του Μπέννο Έλκαν.

Μουσική διεύθυνση – Μετάφραση: Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα

Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 11.30
Η Κλειώ ταξιδεύει στο Μουσικοχρόνο – Μέγαρο Μουσικής
Παιδιά 5+

Mουσική παραγωγή στα πλαίσια του προγράμματος Κυριακή πρωί στο Μέγαρο. Ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι στη μουσική με οδηγό μας την Κλειώ, μια άτακτη και φιλομαθή δεκάχρονη, που ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο, με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου και ενός πνευστού πήλινου οργάνου, για να γνωρίσει την ιστορία και τη μουσική των λαών- ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση: Σοφία Τοπούζη.

Σε αυτό το τελευταίο της ταξίδι, περιπλανιέται στην Ευρώπη της κλασικής και ρομαντικής περιόδου. Με τη βοήθεια των μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τον μαέστρο Νίκο Τσούχλο και με οδηγό τη Σοφία Τοπούζη (ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση), γνωρίζει το ορχηστρικό σύνολο σε όλο του το μεγαλείο. Ποιος στέκεται μπροστά στην ορχήστρα κρατώντας ένα μουσικό ραβδί; Και ποια είναι τα δύο «ιερά τέρατα» της μουσικής, ο Βόλφγκανγκ και ο Λούντβιχ;

Τιμές εισιτηρίων 8 € (φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών, ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών) ● 14 € (γενική είσοδος)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 11521

κλειώ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 11.30
Μορμόλης, Σύγχρονο Θέατρο
Παιδιά 4+

Η γνωστή θεατρική παράσταση Μορμόλης επιστρέφει 45 χρόνια από την πρώτη παράσταση του θιάσου της Ξένιας Καλογεροπούλου, ακριβώς 10 μέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 30 Νοεμβρίου του 1973, από την Συντεχνία του Γέλιου στο Σύγχρονο Θέατρο.
Ο Μορμόλης του Rainer Hachfeld δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό «ξύλινο κουτί».

Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος … γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ότι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρία, τρεις.

Μετάφραση/ διασκευή: Παναγιώτης Σκούφης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνης
Τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε διασκευή Κώστα Νικολόπουλου

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, +30210 3464380, www.sixronotheatro.gr

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Andrew Abbate