Ένα αντίτυπο του The Bell Jar (ο Γυάλινος κώδων) και αντικείμενα που φωτίζουν τη ζωή, τη σχέση και το γάμο της με τον ποιητή Τεντ Χιουζ βγαίνουν σε δημοπρασία στον οίκο Μπόναμ στις 21 Μαρτίου. Τα βιβλία και τα χειρόγραφα αυτά είναι μέρος της περιουσίας της Πλαθ, που συμπεριλαμβάνει ρούχα, κοσμήματα, έπιπλα, το αγαπημένο βιβλίο μαγειρικής με πολλές σημειώσεις, τη γραφομηχανή Hermes στην οποία έγραψε το The Bell Jar και ανήκουν στο μόνο επιζών παιδί της τη Φρίντα Χιουζ, αφού ο γιος της Νίκολας Χιουζ που έπασχε από κατάθλιψη αυτοκτόνησε το 2009.

Στα χειρόγραφα που δημοπρατούνται περιγράφεται η κατάρρευση του γάμου της με τον Χιουζ, η μετακόμιση στο διαμέρισμα του Βόρειου Λονδίνου με τα παιδιά της, όπου τον σκληρό χειμώνα του 1963 έβαλε τέλος στη ζωή της.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό της το ενδιαφέρον για τη Σύλβια Πλαθ είναι αμείωτο. Οι μελετητές του έργου της έφεραν στο φως μια προσωπικότητα βαθιά προβληματική, πέρα από τα επικίνδυνα όρια της αυτοκαταστροφής, η οποία συνάντησε τον ηδονικό πόνο που πιθανόν πάντα αναζητούσε στο πρόσωπο του ποιητή συντρόφου της Τεντ Χιουζ, με τον οποίο παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1956.

Λίγους μήνες νωρίτερα ήρθε στο φως η αλληλογραφία που διατηρούσε η Πλαθ στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με τον ψυχίατρό της. 14 από αυτά τα γράμματα δημοπρατήθηκαν έναντι 695.000 δολαρίων. Στα γράμματα αποκαλύπτει τα όσα συνέβαιναν μέσα στον γάμο της με τον Χιουζ, τον οποίο κατηγορεί για συνεχή ενδοοικογενειακή βία, αλλά και για το γεγονός ότι ήθελε να την δολοφονήσει. Αν ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αποτέλεσμα ενός μανιακού συνδρόμου καταδίωξης ή όντως μία συνειδητοποίηση βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Σε μία συγκεκριμένη επιστολή που στάλθηκε στην καθηγήτρια Ψυχιατρικής Dr Ruth Barnhouse στις 21 Οκτωβρίου του 1962, δηλαδή περίπου 4 μήνες πριν τον θάνατο της, η Πλαθ αναφέρει ότι ο σύζυγος της τής είπε ευθέως ότι ήθελε να την δει να πεθαίνει, ενώ περιγράφει και ένα συγκεκριμένο περιστατικό κατά το οποίο ο Τεντ Χιουζ την ξυλοκόπησε για πολλοστή φορά μόλις 2 μέρες πριν τη δεύτερη αποβολή της.

Ο Χιουζ έγινε εκτελεστής της διαθήκης της και διαχειριστής της προσωπικής και λογοτεχνικής περιουσίας της Πλαθ. Επέβλεψε την έκδοση των χειρογράφων της, συμπεριλαμβανομένου του Άριελ (Ariel) (1966). Επίσης κατέστρεψε τον τελευταίο τόμο του ημερολογίου της Πλαθ, στον οποίο καταγράφονταν τα τελευταία τρία χρόνια που πέρασαν μαζί.

Ανάμεσα στα τεκμήρια που δημοπρατούνται στους Μπόναμς υπάρχει και ένα σκίτσο του Χιουζ από τον ισπανικό μήνα του μέλιτος που εκτιμάται ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τις 30.000 λίρες. Ακόμα, δημοπρατούνται πολλά βιβλία του Χιουζ με αφιερώσεις στην Πλαθ όπως, «στη δαιδαλώδη Sylvia … όλη μου την αγάπη, Ted». Ένα από τα πιο συγκινητικά βιβλία της δημοπρασίας είναι ένα εξαιρετικά κακοποιημένο αντίγραφο του λεξικού Shorter Oxford. Η Πλαθ και ο Χιουζ το αγόρασαν ως Χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό τους το 1956 και έγραψαν τα ονόματά τους, την ημερομηνία του γάμου τους και τις ημερομηνίες γέννησης της Φρίντα και του Νικολας το 1960 και το 1962.

Το προσεκτικά διορθωμένο αντίγραφο του The Bell Jar, γράφτηκε στην ανοιχτόχρωμη γραφομηχανή Hermes, η οποία υπολογίζεται ότι θα φθάσει τις 60,000 λίρες. Στη δημοπρασία βγαίνει και ένα αντίγραφο της ποιητικής συλλογής Άριελ με αφιέρωση του Χιουζ στους γονείς του, καθώς και το βραβείο Πούλιτζερ που κέρδισε η Πλαθ μεταθανάτια. Η Φρίντα Χιουζ γράφει: «Χωρίς την Ariel, η λογοτεχνική μεγαλοφυΐα της μητέρας μου μπορεί να είχε ξεπεραστεί για πάντα».

Το βιβλίο-φετίχ της Πλαθ ήταν το «Joy of Cookery» που της είχε χαρίσει η μητέρα της. Ανάμεσα στις ζωγραφισμένες σελίδες, τις υπογραμμίσεις και τα σημάδια από σάλτσα υπάρχει σε μια συνταγή για φέτες μοσχαριού ένα αστεράκι και μια σημείωση: «Αυτό αρέσει στον Τεντ».

Η συλλογή θα πωληθεί στη δημοπρασία βιβλίων και χειρογράφων στους Bonhams, στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου 2018.