Τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία του Bloomberg κέρδισαν το βραβείο RIBA Stirling 2018. Σχεδιάστηκαν από την Foster + Partners και αυτή είναι η τρίτη φορά που το αρχιτεκτονικό γραφείο του Φόστερ κερδίζει το βραβείο για το καλύτερο κτίριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε χρόνο, το βραβείο Stirling απονέμεται σε ένα κτίριο το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα στη βρετανική αρχιτεκτονική τη χρονιά που πέρασε. Η Foster + Partners, η οποία ιδρύθηκε το 1967 από τον Norman Foster, κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο αρχιτεκτονικής του Ηνωμένου Βασιλείου για το κτίριο που κόστισε ένα δισεκατομμύριο στερλίνες και θεωρείται το μεγαλύτερο πέτρινο κτίριο που χτίστηκε ποτέ στο Λονδίνο από την κτίση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου.

Το έργο χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της RIBA, Ben Derbyshire, ως «μνημειώδες επίτευγμα», ενώ πρόσθεσε πως «αυτό το κτίριο αποτελεί βαθιά έκφραση εμπιστοσύνης στη βρετανική αρχιτεκτονική – και απεικονίζει απόλυτα το λόγο για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί παγκόσμιο κεφάλαιο στην αρχιτεκτονική. Αυτός ο ρόλος και η φήμη πρέπει να διατηρηθούν παρά την πολιτική αβεβαιότητα του Brexit».

Τα κεντρικά γραφεία του Bloomberg αποτελούνται από δυο κτίρια που συνδέονται με μια γέφυρα και η εξωτερική όψη έχει κατασκευαστεί από πλάκες ψαμμίτη Derbyshire, ενώ θεωρείται το πιο βιώσιμο γραφείο του κόσμου. Ένα έργο του Olafur Eliasson κοσμεί την είσοδο, ενώ τα κλιμακοστάσια στα οποία κυριαρχεί ο χαλκός είναι ύψους 120 μέτρων. Ένα μεγάλο μέρος του οικοπέδου έχει δοθεί στο δημόσιο χώρο, υπάρχουν λεπτομέρειες και χειροποίητα υλικά και ο δήμαρχος του Λονδίνου στα εγκαίνια το αποκάλεσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πόλη.

Τα άλλα πέντε έργα υποψήφια για το RIBA Stirling 2018 ήταν το Κοιμητήριο Bushey από τους αρχιτέκτονες του Waugh Thistleton, το Chadwick Hall από τον Henley Halebrown, η Tate St Ives από τους αρχιτέκτονες του Jamie Fobert με τον Evans & Shalev, το κοινοτικό κέντρο και το νηπιαγωγείο του MUMA και το Sultan Nazrin Shah Center από τον Niall McLaughlin.