Το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για τη θεατρική περίοδο 2016 απονεμήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή που αποτελείται από τους Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρο), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρη Λιγνάδη και Ρένη Πιττακή στην Ανθή Ευστρατιάδου για το έργο «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Η παρουσίαση της βραδιάς έγινε από τον Δημήτρη Λιγνάδη. Κατά τη διάρκεια της απονομής παρουσιάστηκε επετειακό φιλμ για τη δράση της Μελίνας Μερκούρη στη διάρκεια της δικτατορίας με ζωντανή μουσική επένδυση από το συνθέτη Αντώνη Παπακωνσταντίνου.

Υποψήφιες για το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη ήταν η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, η Ντάνη Γιαννακοπούλου, η Ανθή Ευστρατιάδου, η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, η Κατερίνα Μαυρογεώργη και η Ελίνα Ρίζου.

Ως τώρα έντεκα έχουν βραβευθεί, πέρσι το βραβείο μοιράστηκε ανάμεσα στην Αλεξάνδρα Αϊδίνη και την Ιωάννα Παππά. Πηγαίνοντας πίσω το βραβείο έχουν κερδίσει: Η Λένα Δροσάκη (2015), Η Γιούλικα Σκαφιδά (2014), η Λένα Παπαληγούρα (2013), η Μαρία Κίτσου (2012), η Λουκία Μιχαλοπούλου (2011), η Μαρίνα Ασλάνογλου (2010), η Έλενα Μαυρίδου (2008), η Στεφανία Γουλιώτη (2008) και η Εύη Σαουλίδου, με την οποία και εγκαινιάστηκε ο θεσμός το 2007.

Ανθή Ευστρατιάδου

Ανθή Ευστρατιάδου