Και το όνομα αυτού «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας». Το θρυλικό κτίριο της οδού Ακαδημίας, που για περισσότερα από 70 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, περνάει στα χέρια του Δήμου Αθηναίων και ανοίγει ξανά τις πόρτες του τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και το έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός».

«Στόχος μας είναι ο εμβληματικός αυτός χώρος να γίνει ξανά και να παραμείνει ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού στο κέντρο της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης προς τους εκπροσώπους του τύπου και σημείωσε: «Όσο παρέμενε κλειστός μετά τη μετακόμιση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ήταν μία πληγή για την πόλη».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης  σημείωσε: «Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε το σύγχρονο πολιτισμό, να υποστηρίξουμε νέους δημιουργούς, να καλλιεργήσουμε συνεργασίες με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα μας προς το μέλλον. Πρόθεσή μας είναι να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας με υψηλής ποιότητας παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανοίξουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες, να εξελιχθούμε, να αγκαλιάσουμε νέους καλλιτέχνες και ομάδες».

Ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του «Ολύμπια», παρουσίασε το πρόγραμμα του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου για τη φετινή περίοδο. Η καινούρια μέρα στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας ανατέλλει τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, με το«Όνειρο θερινής νυκτός» του Felix Mendelssohn, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Η είσοδος για την παράσταση είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται την ίδια μέρα από τις 18.30 στα ταμεία του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λίγες μέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, κάνει πρεμιέρα η κωμική όπερα «Ορφέας στον Άδη» του Jacques Offenbach –η εμβληματικότερη ίσως της δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Με την πρώτη παραγωγή λυρικού θεάτρου της σεζόν, γιορτάζεται τόσο η επαναλειτουργία του θεάτρου, όσο και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Offenbach, πατέρα της γαλλικής οπερέτας.

Το δημοτικό μουσικό θέατρο συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης «Χριστούγεννα στην Αθήνα» φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και παιδιά.

Το ακριβότερο εισιτήριο του Δημοτικού θεάτρου της Αθήνας θα τιμάται 10 ευρώ ενώ θα υπάρχουν εισιτήρια από 5 ευρώ. Στόχος αυτής της χαμηλής τιμολόγησης είναι η ενθάρρυνση των Αθηναίων να κάνουν το θέατρο «δικό τους», ένα κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας και ψυχαγωγίας τους.

Η ανακαίνιση κινήθηκε σε μικρή κλίμακα και δαπανήθηκαν περίπου 40.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός της λειτουργίας του ανέρχεται σε 700.000 ευρώ ετησίως συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών και των αμοιβών των καλλιτεχνών και των μουσικών συνόλων του Δήμου που επιτέλους αποκτούν μια μόνιμη στέγη.

Το φουαγέ του κτιρίου στο οποίο φιλοξενήθηκε η συνέντευξη τύπου θα μεταμορφωθεί σε έναν χώρο μνήμης με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας.