Στον Αμερικανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς απονεμήθηκε το σημαντικότερο βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, το Man Booker Prize 2017, για το μυθιστόρημά του Lincoln in the Bardo, ένα έργο «βαθύτατα πρωτότυπο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο 58χρονος Τεξανός συγγραφέας Τζορτζ Σόντερς, έγινε διάσημος με τις συλλογές διηγημάτων του και τα μακροσκελή άρθρα του σε περιοδικά, κέρδισε τους άλλους πέντε φιναλίστ, -ανάμεσά τους η Άλι Σμιθ και ο Πολ Όστερ– με το πρώτο του μυθιστόρημα με κλασική μορφή, στο οποίο βάζει εκατοντάδες φωνές να αφηγηθούν τον θάνατο του 11χρονου Γουίλι, γιου του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.

Ο Σόντερς έγινε ο δεύτερος Αμερικανός λογοτέχνης που κερδίζει το βραβείο, για δεύτερη συναπτή χρονιά. Το 2014, οι κανόνες διαδικασίας επιλογής  του νικητή του Man Booker άλλαξαν και πλέον επιτρέπεται στους συγγραφείς όλων των αγγλόφωνων βιβλίων που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο να διεκδικούν το βραβείο.

Η Λόλα Γιανγκ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σημείωσε ότι «η μορφή και το στιλ αυτού του βαθύτατα πρωτότυπου μυθιστορήματος γέννησε μια ιδιαίτερα πνευματική, έξυπνη, συγκινητική αφήγηση».

Τζορτζ Σόντερς

Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται το 1862, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου. Ο Σόντερς, βασιζόμενος σε ιστορικές μαρτυρίες και τη φαντασία του βάζει τον Γουίλι, τον γιο του Λίνκολν που πέθανε στον Λευκό Οίκο, στο «Bardo»—μια μεταβατική κατάσταση της ψυχής στη Θιβετιανή βουδιστική παράδοση, ένα είδος καθαρτηρίου.

Πέρυσι ο συγγραφέας Πωλ Μπέιτι έγινε ο πρώτος Αμερικανός που κέρδισε το Man Booker για το μυθιστόρημά του The Sellout, μια δηκτική σάτιρα για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ.

Λήθη και Λίνκολν

Αποδεχόμενος το βραβείο ο Τζορτζ Σόντερς τόνισε πως «ζούμε μια παράξενη εποχή», σημειώνοντας ότι στην Αμερική «ακούμε πολλά για την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πολιτισμό». Κατά τον ίδιο, το κεντρικό ζήτημα των καιρών είναι αν η κοινωνία αντιδρά στο καθετί με «αποκλεισμό, αρνητισμό και βία» ή «με αγάπη». Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» τη βράβευσή του και πρόσθεσε πως ελπίζει να «ανταποκριθεί» σε αυτή την τιμή «με το υπόλοιπο έργο μου, στην υπόλοιπη ζωή μου».

Οι έξι υποψήφιοι της βραχείας λίστας ήταν: H Άλι Σμιθ με το “Automn”, o Μοχσίν Χαμίντ με το “Exit West”, η Φιόνα Μόζλι με το “Elmet”, o Τζορτζ Σόντερς με το “Lincoln in the Bardo” και o Πολ Όστερ με το 4321.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Hannah McKay/Reuters 

Info:

Στα ελληνικά το βιβλίο του Τζορτζ Σόντερς κυκλοφορεί με τον τίτλο Λήθη και Λίνκολν, από τις εκδόσεις Ίκαρος.