Στον Μπομπ Ντίλαν απονέμεται το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία η οποία σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι ο Αμερικανός καλλιτέχνης «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη αμερικανική παράδοση του τραγουδιού».

Ο Μπομπ Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού. Με τα τραγούδια του έχει καταφέρει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη μουσική ενώ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς και στιχουργούς. Την ανακοίνωση του ονόματος του έκανε η Γενική Γραμματέας της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους υπό της επευφημίες των παρισταμένων στην αίθουσα του Χρηματιστηρίου στην Στοκχόλμη. Το βραβείο συνοδεύει ένα χρηματικό έπαθλο που ανέρχεται στα 820.500 ευρώ.

Η ανακοίνωση της βράβευσης του Dylan ήρθε ως έκπληξη αν και είναι γνωστή η τακτική της Ακαδημίας να εκλέγει συχνά αναπάντεχους νικητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περσινή νικήτρια, Svetlana Alexievich, η οποία έμαθε ότι κέρδισε το Νόμπελ από τους δημοσιογράφους που επικοινώνησαν μαζί της για να πάρουν τις πρώτες δηλώσεις.

Ο Μπομπ Ντίλαν γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1941 στη Μινεσότα των ΗΠΑ και μεγάλωσε σε μία εβραϊκή μεσοαστική οικογένεια στην πόλη Χίμπινγκ. Ως έφηβος λάτρευε τη μουσική και ήταν μέλος σε διάφορες μπάντες. Κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1962, με δύο δικά του τραγούδια (Talking New York, Song for Woody) και διασκευές. Ο δεύτερος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1963 με τίτλο «The Freewheelin’ Bob Dylan», ο οποίος περιείχε και το πολύ δημοφιλές τραγούδι «Blowin’ in the wind». Με αυτόν το δίσκο ο Ντίλαν ξέφυγε από τα στενά όρια της folk κοινότητας της Νέας Υόρκης και έγινε ευρύτερα γνωστός.

Το 1965 αποτελεί έτος ορόσημο καθώς η ροκ μουσική αμφισβητεί διαρκώς το κατεστημένο, κοινωνικό και πολιτικό. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους ένα δικό του τραγούδι, το «Mr. Tambourine Man» γίνεται μεγάλη επιτυχία παιγμένο από τους Byrds. Το 1966 κάνει παγκόσμια περιοδεία με το συγκρότημα του, τους «The Hawks». Tον Μάιο δίνει μια ιστορική συναυλία στην Αγγλία που ηχογραφείται, αλλά κυκλοφορεί μετά από 22 χρόνια το 1998.

Σχεδόν 60χρονος, κυκλοφορεί το 1997 το «Time Out of Mind» ένα άλμπουμ που κατάφερε να σαρώσει τα βραβεία Grammy. Σήμερα ο Μπομπ Ντίλαν θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς αλλά και ποιητές που «επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του».

Σχετικά άρθρα:

– Σε ένα υπόγειο έξω από τη Νέα Υόρκη, από την Νίκη Ξένου