Μπορεί ο Pierre Bergé να μην πρόλαβε τα εγκαίνια του μουσείου Yves Saint Laurent, αφού έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, λίγο καιρό πριν το άνοιγμα του μουσείου, αλλά το επιβλητικό κτίριο άνοιξε τις πύλες του πριν από λίγες ημέρες.

Ο Ιβ Σεν Λοράν ανακάλυψε το Μαρόκο το 1966, εκεί έχτισε το σπίτι του στο οποίο περνούσε μεγάλα διαστήματα και η ίδια η χώρα αποτέλεσε συχνά πηγή έμπνευσης για τις συλλογές του. Το μουσείο έχει πρόσοψη από λιθοδομή και ένα εσωτερικό εμπνευσμένο από μια επένδυση ενός σακακιού υψηλής ραπτικής, τόσο ευφάνταστο όσο αξίζει στον μετρ της καινοτομίας και της μεταμόρφωσης της μόδας τον περασμένο αιώνα.

Αφιερωμένο στο έργο της θρυλικής προσωπικότητας της μόδας, το κτίριο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων είναι το πρώτο μουσείο μόδας στην Αφρική. Περιλαμβάνει μόνιμους και προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους, ερευνητική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 6.000 τόμους, αίθουσα για εκδηλώσεις 150 θέσεων, βιβλιοθήκη και καφέ.

Επιπλέον, στο μουσείο στεγάζεται ένα εργαστήριο το οποίο θα συντηρεί και θα αποθηκεύει την εκτεταμένη συλλογή ρούχων και  αξεσουάρ υψηλής ραπτικής καθώς και σχέδια που ανήκουν στο Fondation Pierre Bergé. Το μουσείο βρίσκεται στην οδό Yves Saint Laurent, δίπλα στο Jardin Majorelle – ένα βοτανικό κήπο 12 στρεμμάτων που ανήκε στον καλλιτέχνη Jacques Majorelle, αλλά αγοράστηκε και αποκαταστάθηκε από τον Σεν Λοράν και τον Μπερζέ στη δεκαετία του 1980.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου περιλαμβάνει αναφορές στο έργο του καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί τοπικά υλικά και τεχνικές κατασκευής. Η εξωτερική όψη είναι από τούβλα σχεδιασμένα για να υπενθυμίζουν το υφάδι του υφάσματος, και αποτελούν μια αρχιτεκτονική αναφορά στις ευαίσθητες και τολμηρές γραμμές που χαρακτηρίζουν το έργο του Σεν Λοράν. Η είσοδος του μουσείου μοιάζει με ένα βελούδινο σακάκι, ενώ τα βιτρό που διακοσμούν το κεντρικό λόμπι θυμίζουν παράθυρα με παραδοσιακό μαροκινό στιλ.

Ο μόνιμος εκθεσιακός χώρος των 400 τετραγωνικών μέτρων του μουσείου, στον οποίο παρουσιάζονται 50 δημιουργίες υψηλής ραπτικής έχει σχεδιαστεί από τον σκηνογράφο Christophe Martin. Περιλαμβάνει βασικά και διάσημα κομμάτια από τις συλλογές του όπως το φόρεμα Μοντριάν, το αντρικό σμόκιν και το σακάκι-σαφάρι.

Είναι ένα ταξίδι στην καρδιά του έργου του μεγάλου μόδιστρου, ενώ τα περισσότερα από τα 50 ενδύματα εκτίθενται για πρώτη φορά. Ο Christophe σχεδίασε επίσης το βιβλιοπωλείο του μουσείου, στο οποίο τα λακαρισμένα ράφια έχουν το ίδιο χρώμα με το μπουκάλι αρώματος Opium του Saint Laurent. Οι αρχιτέκτονες του μουσείου Studio ΚΟ είχαν ως μέλημα να συνδυάσουν στο κτίριο δυο κόσμους που αγαπούσε ο κορυφαίος Γάλλος μόδιστρος, τη μόδα και το Μαρόκο.