«Ουτοπία: μια απαγορευμένη λέξη;»

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 11 μ.μ. – μετά το τέλος της παράστασης  «Αριάγνη» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου– εκκινώντας από το κείμενο του Τσίρκα και την ίδια την παράσταση θα επιχειρήσουμε στο πλαίσιο της δράσης «Το Θέατρο Τέχνης γνωρίζεται με το κοινό του» να διερευνήσουμε το περιεχόμενο του όρου «ουτοπία». Εξετάζοντας τις κατευθύνσεις που ήδη ενυπάρχουν στο πρωτότυπο κείμενο και τις προεκτάσεις που ο όρος αυτός παίρνει μέσα από  συγκεκριμένες σκηνοθετικές επιλογές ελπίζουμε, καλεσμένοι και θεατές να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στην ουσιαστική κατανόησή του.

Η «Αριάγνη» το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα που παρουσιάζεται φέτος στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί πέρα από όλα τα άλλα ένα κατ΄ουσίαν πολιτικό έργο και για αυτό πάντα επίκαιρο καθώς η πολιτική εκπηγάζει και παράλληλα δομεί κάθε οργανωμένη κοινωνία. Για αυτό και η συζήτησή μας θα έχει αυτή τη φορά δύο άξονες. Έναν πολιτικό– με την ευρεία του όρου έννοια- και έναν αμιγώς θεατρικό. Πέρα  δηλαδή από τον απολογισμό των ζητημάτων που γεννά το ανέβασμα της τριλογίας, και η σημαντική σύμπλευση-συνεργασία που επιχειρείται για πρώτη φορά ανάμεσα στα δύο ιστορικά θέατρα της χώρας θα διερευνηθεί και η πολιτική χροιά του συγκεκριμένου έργου καθώς και οι αναπόφευκτες αναλογίες του με το σήμερα.

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός , η μεταφράστρια, φιλόλογος και ποιήτρια  Χρύσα Προκοπάκη, ο κοινωνιολόγος, επικοινωνιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, Γιώργος Βέλτσος, ο ιατρός , πολιτικός, συγγραφέας  και ακτιβιστής, Σάββας Μιχαήλ, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου καθώς και οι σκηνοθέτες  και οι ηθοποιοί των παραστάσεων της τριλογίας του Τσίρκα Ακυβέρνητες Πολιτείες. Τη συζήτηση θα συντονίσει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη.

Η συζήτηση αυτή εντάσσεται  στο πλαίσιο της δράσης  «Το Θέατρο Τέχνης γνωρίζεται με το κοινό του» μέσα από την οποία – με σημείο εκκίνησης καθεμιά από τις  παραστάσεις που παρουσιάζονται στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης- το Θέατρο επιθυμεί να γνωριστεί με το κοινό του και να ανοίξει μαζί του δημιουργικό διάλογο.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη μέρα, Παρασκευή 5/1, η παράσταση της Αριάγνης θα ξεκινήσει στις 8μ.μ.

Η είσοδος στη συζήτηση θα είναι ελεύθερη.