Ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της και με τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή να έχει ήδη προκηρυχθεί, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου της και τον προγραμματισμό για το 2019 αφήνει τη θέση, για την οποία είχε οριστεί τον Δεκέμβριο του 2014, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και εκείνη υποψήφια για τη θέση η οποία προκηρύχθηκε.

Στον απολογισμό της η Κατερίνα Κοσκινά τόνισε τη λειτουργία των χώρων περιοδικών εκθέσεων και την υλοποίηση πολλών δράσεων, ενώ η αγορά έργων κατά την περίοδο της θητείας της ανέρχονται στα 339. Μίλησε για τις δωρεές του Δάκη Ιωάννου και της Μ. Δημητριάδη, και για ακόμα μια φορά για τα περίφημα 3.000.000 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ΕΜΣΤ.

Η πλήρης λειτουργία του μουσείου, η οποία είχε ανακοινωθεί για το τέλος του 2018, μετατίθεται για το 2019, ενώ η κ. Κοσκινά δήλωσε ότι λόγω δημοσιονομικής κρίσης δε στάθηκε δυνατόν να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος τακτικός προϋπολογισμός που θα επέτρεπε την στελέχωση του μουσείου. Η απερχόμενη διευθύντρια ζήτησε για το 2019 διπλασιασμό του προϋπολογισμού του μουσείου, δηλαδή το ποσό των 3.300.000 ευρώ.

Στην «χωρίς καμία συνεννόηση» συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η κ. Κοσκινά, απάντησε αμέσως το υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, τονίζοντας πως η κατάσταση του μουσείου παραμένει στην ίδια θέση που ήταν και τον Μάιο του 2015, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της:

«Είναι σε όλους γνωστό ότι ο προγραμματισμός του ΕΜΣΤ στα τέλη του 2017 προέβλεπε την πλήρη λειτουργία του Μουσείου στο τέλος του 2018, δηλαδή σε ενάμιση μήνα από σήμερα. Στη συνέχεια, η πλήρης λειτουργία μετατέθηκε για τον Ιούλιο 2019, με βάση και το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς Νιάρχου. Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις 5/10/2018 με το ΔΣ και την διευθύντρια, στο οποίο η υπουργός υπογράμμισε την απουσία επιχειρησιακού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, όπως οι υπηρεσίες του υπουργείου επεσήμαναν μετ’ επιτάσεως κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η διευθύντρια  απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο επανειλημμένο  ερώτημα της υπουργού πότε θα λειτουργήσει πλήρως το Μουσείο. Για ακόμη μια φορά, τα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ είχαν μετατεθεί σε ένα άδηλο μέλλον.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2018 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε την Διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά ότι λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας της το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην δημόσια προκήρυξη της θέσης Διευθυντή/ντριας, στην οποία θα μπορούσε και η ίδια να θέσει υποψηφιότητα εάν το επιθυμούσε. Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είχε λάβει το επιχειρησιακό σχέδιο της πλήρους λειτουργίας του ΕΜΣΤ, ούτε χρονοδιάγραμμα για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, ούτε εγκεκριμένο από το ΔΣ Απολογισμό  ώστε να τον συζητήσουν με το ΔΣ και τη διευθύντρια, παρότι η θητεία της έληγε στις 4/12/2018. Αντ’ αυτών κατατέθηκε από την διευθύντρια ένα ντοσιέ με την αλληλογραφία της  με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, συμβούλους της πρώην υπουργού κ.λ.π.

«Σήμερα το ΕΜΣΤ χωρίς ακόμα να λειτουργεί πλήρως, απασχολεί 41 υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου, 37 τακτικούς και 4 αποσπασμένους ενώ εργάστηκαν και 14 έκτακτοι»

Χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, η κα Κοσκινά ανήγγειλε Συνέντευξη Τύπου και το ΥΠΠΟΑ ζήτησε και  έλαβε τον Απολογισμό  Πεπραγμένων 2017-18. Μετά από αυτά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού καταλήγει στις εξής  διαπιστώσεις:

Το ΥΠΠΟΑ έχει επιχορηγήσει το ΕΜΣΤ για το 2018 συνολικά με 1.565.681,19 ευρώ. Όμως η κυρία Κοσκινά ζήτησε για το 2019 το ποσό των 3.301.911 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 100%. Ωστόσο, το αίτημα  της αύξησης  δεν αφορούσε το άνοιγμα του Μουσείου και δεν συνοδεύτηκε από επαρκή αιτιολόγηση. Ούτε όμως ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός που παρουσίασε η παρούσα διοίκηση του ΕΜΣΤ μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός, αφού αναφέρεται σε περιοδικές εκθέσεις τις οποίες σχεδιάζει η κ. Κοσκινά αλλά δεν αναφέρει τίποτα σχετικό με τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ. Και τούτο, παρότι από τον Αύγουστο 2018 έχει υπογραφεί το συμφωνητικό δωρεάς των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ με εξάμηνη προθεσμία υλοποίησης.

Δυστυχώς, το ΥΠΠΟΑ διαπιστώνει ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση δύο τουλάχιστον μηνών στο εξάμηνο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς που είχε εγκριθεί στις 10 Αυγούστου 2018 για τα έργα που προβλέπονται από τη σύμβαση της Δωρεάς μεταξύ ΕΜΣΤ και ΙΣΝ, σύμφωνα με το οποίο η επιλογή αναδόχου-εργολάβου θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη  τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σήμερα το ΕΜΣΤ χωρίς ακόμα να λειτουργεί πλήρως, απασχολεί 41 υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου, 37 τακτικούς και 4 αποσπασμένους ενώ εργάστηκαν και 14 έκτακτοι. Στον Απολογισμό σημειώνεται ότι το ΕΜΣΤ πάσχει από έλλειψη προσωπικού και ότι έχει υποβάλει αιτήματα για πρόσληψη επιπλέον τακτικού προσωπικού (28 θέσεις) και υπό μετάταξη προσωπικού (20 θέσεις). Αλλά τα αιτήματα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν δεδομένου ότι και η πλήρης λειτουργία του ΕΜΣΤ καθυστερεί πέρα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Από τα παραπάνω έχει γίνει σαφές ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεταβατική φάση τόσο της διοίκησης όσο και της λειτουργίας του. Και εδώ προκύπτει ένα ακόμα ερώτημα, το οποίο διατυπώνεται μετά την επικοινωνία της υπουργού με τον πρόεδρο του ΔΣ, από τον οποίο η υπουργός ζήτησε σύγκλιση του ΔΣ εντός της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε στην υπουργό ότι ο απολογισμός δεν έτυχε της έγκρισης του ΔΣ. Γιατί ο Απολογισμός που παρουσιάζει η κυρία Κοσκινά δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΕΜΣΤ; Γιατί η Κυρία Κοσκινά παρουσίασε στα ΜΜΕ τον προσωπικό της απολογισμό και δεν περίμενε να εγκριθεί ο Απολογισμός της Διοίκησης του ΕΜΣΤ;

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και εντός των προδιαγεγραμμένων προθεσμιών στη δημοσιοποίηση της Επιτροπής Επιλογής του νέου διευθυντή/ντριας και θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία αυτή, καθώς και όλα όσα είναι αναγκαία προκειμένου να διασωθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και να λειτουργήσει το ΕΜΣΤ ανοίγοντας στο κοινό τη συλλογή του», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.