Έναν αιώνα μετά το θάνατό του, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, σ’ ένα χώρο που λειτουργούσε παλιά ως χυτήριο, τα εμβληματικά έργα του Γκούσταβ Κλιμτ περιβάλλουν και υποβάλλουν τους επισκέπτες με 120 προβολές σε 3.300 τετραγωνικά μέτρα φωτός.

Μέσα στο Αtelier des Lumieres, η ψηφιακή τεχνολογία φέρνει τα χρυσά έργα και το καθηλωτικό Φιλί του Βιεννέζου καλλιτέχνη όλο και πιο κοντά στο κοινό. Είναι ένας τρόπος όπως λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βruno Μonnier να συνδέεται το παρελθόν με το μέλλον, καθώς οι εκθέσεις αυτού του τύπου προσθέτουν δυναμισμό στις καλλιτεχνικές πρακτικές, ενισχύουν τα συναισθήματα και προσεγγίζουν το μεγαλύτερο δυνατό κοινό.

Ο Γκούσταβ Κλιμτ, δημιουργός των εντυπωσιακών γυναικείων πορτρέτων της Βιέννης της Μπέλ Επόκ, αλλά και αμέτρητες και εξίσου ενθουσιώδεις απεικονίσεις του ερωτισμού, ο δημιουργός του περίφημου Φιλιού συντάραξε την τέχνη και την κοινωνία της εποχής του και εξακολουθεί εκατό χρόνια από το θάνατό του να ασκεί μαγνητική έλξη σε ένα πολύ μεγάλο κοινό. Φέτος τιμάται σε όλο τον κόσμο και στη γενέτειρά του τη Βιέννη.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: © Culturespaces / E. Spiller