Με την τελετή βράβευσης έληξε το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό. Στο φετινό φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένο στη μόδα, παρουσιάστηκαν 45 ταινίες, από τις οποίες 10 ξεχώρισαν και διαγωνίστηκαν για τα βραβεία κοινού και κριτικής επιτροπής. Και οι 10 έχουν διανομή στην Ελλάδα και έκαναν στο φεστιβάλ την πρώτη τους προβολή.

Η ταινία «Η Οδύνη» (La Douleur) του Εμανουέλ Φινκιέλ, βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Μαργκερίτ Ντιράς, κέρδισε ομόφωνα το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Τοποθετημένη στη Γαλλία του 1944, με τη χώρα να βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, η «Οδύνη» ακολουθεί την ιστορία του συγγραφέα Robert Antelme, μεγάλη προσωπικότητα της Αντίστασης, που συλλαμβάνεται και απελαύνεται. Η γυναίκα του Marguerite αγωνιά καθώς δεν έχει νέα του άντρα της και λόγω του κρυφού δεσμού που διατηρεί με τον Dyonis, σύντροφο του Antelme. Συναντά έναν Γάλλο πράκτορα της Γκεστάπο και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα ώστε να ξαναβρεί τον άντρα της.

Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, η μουσικός Μόνικα Χριστοδούλου, ο σκηνοθέτης Πέτρος Σεβαστίκογλου, η δημοσιογράφος Έφη Φαλίδα και η ηθοποιός Δάφνη Πατακιά.

Το βραβείο κοινού κέρδισε η ταινία του Ερίκ Μπαρμπιέ «Η υπόσχεση της αυγής» (« La promesse de l’aube») με τον Πιερ Νινέ και την Σαρλότ Γκενσμπούργκ που άνοιξε και το φεστιβάλ.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ρομέν Γκαρί, το αυτοβιογραφικό «Υπόσχεση της Αυγής» παρακαολουθεί τη δύσκολη παιδική του ηλικία του Ρομέν στην Πολωνία, την εφηβεία του κάτω από τον ήλιο της Νίκαιας και τα κατορθώματά του ως αεροπόρος στην Αφρική κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτήν όμως την επιμονή να ζήσει χιλιάδες ζωές, να γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος και διάσημος συγγραφέας, την οφείλει στην Μίνα (Σαρλότ Γκενσμπούργκ), τη μητέρα του. Αυτή η απεριόριστη μητρική αγάπη θα αποτελέσει και το βαρύ φορτίο της ζωής του.

O marketing director της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Laurent Delmouly, ανακοίνωσε το βραβείο κοινού και κάλεσε στη σκηνή τον εκπρόσωπο της Feelgood Entertainment, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, για την απονομή του βραβείου. Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί πρέσβεις ξένων χωρών, τα μέλη της κριτικής επιτροπής και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, παρουσίασαν ο Αλέξανδρος Βαμβούκος και ο Michael Gaupillat της θεατρικής ομάδας του Γαλλικού Ινστιτούτου, «Kataplictiques».

Το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας δίνει τώρα τη σκυτάλη στη Θεσσαλονίκη, από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, στον κινηματογράφο «Παύλος Ζάννας».