Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο πλαίσιο της περιόδου υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της λειτουργίας του και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα το οδηγήσουν στα εγκαίνιά του, πραγματοποιεί σειρά καλλιτεχνικών δράσεων υπό τον γενικό τίτλο «Προλεγόμενα», με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού και τη γνωριμία του κοινού με το νέο του κτήριο.

Πιο αναλυτικά:

– Συμμετοχή του ΕΜΣΤ στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | 23- 25 Σεπτεμβρίου 2016
Λαμβάνοντας υπόψη το φετινό θεματικό πλαίσιο για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σχετικό με τη βία, την ανεκτικότητα και τους διωγμούς τόσο στο παρελθόν όσο και κατά την πρόσφατη ιστορία, το ΕΜΣΤ θα παρουσιάσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιλεγμένα έργα από την συλλογή του. Στόχος είναι τα έργα της σύγχρονης δημιουργίας να «συνομιλήσουν» με έργα της αρχαιότητας με βάση ένα θεματικό άξονα που αποτελεί πάντα επίκαιρο ζήτημα, καταδεικνύοντας την αντίληψη της τέχνης ως ενιαίου λόγου από την αρχαιότητα ως σήμερα.

– Έκθεση σε συνεργασία με το Μ ΗΚΑ (Φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμβέρσα)
Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017
Η έκθεση αυτή θα είναι η πρώτη του Μουσείου σε κανονική λειτουργία και θα εγκαινιάσει ταυτόχρονα τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων  του νέου ΕΜΣΤ και την σειρά με τίτλο «Το ΕΜΣΤ στον κόσμο». Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε το 2015 με στόχο να συνδεθεί το ΕΜΣΤ με άλλα Μουσεία και Ιδρύματα Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης ανά τον κόσμο. Σε αυτήν τη σειρά, έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ θα «συνομιλούν» με έργα από τις συλλογές των άλλων Μουσείων, αναδεικνύοντας συγγένειες, διαφορετικές προσεγγίσεις, ρεύματα και δυναμικές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σκοπός είναι η μελέτη για την συμβολή της σύγχρονης τέχνης στον προβληματισμό και τις αντιδράσεις επί καίριων ζητημάτων τοπικών και παγκόσμιων. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο θα εδραιωθεί η σύμπραξη σε επίπεδο καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό με άλλους οργανισμούς που έχουν τις ίδιες αρχές και τον ίδιο προσανατολισμό με το ΕΜΣΤ.

unnamed (16)

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 70 έργα και θα διαρθώνεται σε θεματικές που θα υποστηρίζονται από τρία έργα, ενός Έλληνα, ενός Βέλγου και ενός άλλης εθνικότητας διεθνούς καλλιτέχνη από τις συλλογές των δύο Μουσείων. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Βέλγιο, όπου θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2017 ταυτόχρονα με τους χώρους του ανακαινισμένου M HKA.

tags / ελc news