Το βίντεο κλιπ για το νέο τραγούδι της Ariana Grande Thank U, Next κυκλοφόρησε το βράδυ της 30ής Νοεμβρίου και είναι ένα πεντάλεπτο flash back σε ταινίες των αρχών των ’00s, με κεντρικές πρωταγωνίστριες γυναίκες, που αργότερα θεωρήθηκαν θεμέλια της pop κουλτούρας από το millenium και ύστερα: Σκηνές από “Mean Girls” (2004), “Bring It On” (2000), “13 Going on 30″ (2004) και “Legally Blonde” (2001) παρελαύνουν διαδοχικά και εορταστικά, με «καλεσμένους» σύγχρονους stars και φίλους της Grande: η μαμά των Kardahsians Kris Jenner, οι συμπρωταγωνιστές της τραγουδίστριας από τη σειρά της Nickelodeon “Victoriοus” Elizabeth Gillies και Matt Bennett, η εγκυμονούσα youtuber και συγγενής της Colleen Ballinger, αλλά και ο «γόης» της ταινίας “Mean Girls” Jonathan Bennett στον ίδιο ρόλο, 14 χρόνια μετά.

Στο “Burn Book” όπου τα «Κακά Κορίτσια» του 2004 «έκαιγαν» συμμαθητές, συμμαθήτριες αλλά και καθηγητές, τώρα υπάρχουν φωτογραφίες του πρώην της Ariana Grande Pete Davidson. Οι τυμπανοκρουσίες ήταν πάντα καλοδεχούμενες και για τους δύο σε κάθε στάδιο της σχέσης τους, από την αρχή έως το τέλος, και τους 5 μήνες που κράτησε. Άλλωστε, η Ariana έχει αποδείξει πως οτιδήποτε προσωπικό που γίνεται δημόσιο μπορεί να το χειριστεί υπέρ της: Ο θάνατος του πρώην της Mac Miller χώρεσε σε δύο στιχάκια (“Wish I could say, “Thank you” to Malcolm / ‘Cause he was an angel”), που ακολουθούν το ένα στιχάκι για τον Davidson (“And for Pete, I’m so thankful”). Ρομαντικό, χαρούμενο, καθόλου μακάβριο, όπως αρμόζει στην πλειοψηφία των νεαρών εφήβων θαυμαστών της.

To βίντεο κλιπ, δημιούργημα της σκηνοθέτιδας Hannah Lux Davis, σηματοδοτεί και επίσημα την παρέλευση της μόδας των 90s και την άνοδο των 00s. Με τα τελευταία 5 χρόνια οι πόροι του Internet να κατακλύζονται από θλιμμένα Tumblr posts – ωδή στον Kurt Cobain, οι κρεμάστρες των fast fashion brands (βλέπε Η&Μ, ASOS, Stradivarius, Bershka κλπ) να είναι γεμάτες με μπλουζάκια φέροντα λογότυπα brands και συγκροτημάτων της καθόλου μακρινής δεκαετίας, και οι λαιμοί των έφηβων κοριτσιών να φορούν από ένα κλασικό μαύρο ή πιο εκσυγχρονισμένο choker, ο κόσμος μάλλον βαρέθηκε. Βαρέθηκε τις μελαγχολικές τάσεις, τη μελαγχολική νοσταλγία, τη μελαγχολική εξιδανίκευση. Μαζί με το #MeToo που μας υπενθυμίζει διαρκώς την ανάγκη της αυτοσυντήρησης και του δυναμισμού, η μόδα των 00s παρουσιάζεται πιο αισιόδοξη, πιο κοντινή, πιο όμορφη.

Ήδη πέρσι η Storybook Cosmetics κυκλοφόρησε παλέτα με σκιές ματιών με το όνομα “Burn Book”, στο ανάλογο σχήμα βέβαια, το millennian pink θα είναι στη μόδα μέχρι να το βαρεθούν τα μάτια μας και ακόμα πιο πέρα, ενώ παράλληλα φωτογραφίες από την πιο glam τριάδαφωτιά Paris Hilton – Britney Spears – Lindsay Lohan εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο σε timelines σε ανάμνηση εκείνων των εποχών (πριν η μία γίνει DJ στη Μύκονο, η άλλη παλέψει με τους δαίμονες της και τους παπαράτσι με μια μαύρη ομπρέλα, και η τελευταία κυνηγηθεί από μια άστεγη αφού προσπαθήσει να της αρπάξει το παιδί). Το κύμα νοσταλγίας που έρχεται κατά πάνω μας δεν είναι το ίδιο εμμονικό με αυτό των 90s, καθώς το τελευταίο έχει ως αρχή το ότι «όλα τότε ήταν καλύτερα και αθώα, το internet μπορεί να έκανε θόρυβο αλλά είχαμε το Nevermind των Nirnana και δεν το ακούγαμε». Το νέο κύμα νοσταλγίας δεν είναι καν νοσταλγία· είναι υπενθύμιση ανεξαρτησίας, είναι η επαναπροσέγγιση των pop ειδώλων που ξεχνάμε από που προήλθαν, είναι η γνωριμία με τον παλιό εαυτό μας που τότε μπορεί να ήταν παιδί, έφηβος, νεαρός ενήλικας. Και ήταν χαρούμενος που είχαν φύγει τα 90s.

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, οι θαυμαστές της Ariana έχουν βάλει τα δυνατά τους να σπάσουν το ρεκόρ των περισσότερων προβολών βίντεο κλιπ στο Youtube σε ένα 24ωρο, κάτοχοι του οποίου είναι οι Κορεάτες BTS, με το τραγούδι τους “Idol” να αποκτά τον περασμένο Αύγουστο 45 εκατομμύρια προβολές σε μία μέρα. Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία, πάντα τέτοια, και να τιμούν τις αρχές των ’00s, χωρίς να μένουν στην εμπορική σημασία τους. Αν και βέβαια είναι τώρα ευκαιρία να αποκτήσουμε το ροζ Motorola με το καπάκι σε περίπτωση που δεν το αποκτήσαμε το 2005.

View this post on Instagram

coming soon

A post shared by Ariana Grande (@arianagrande) on