Οι κάτοικοι του Ελσίνκι είναι διχασμένοι μέχρι σήμερα. Μερικοί έχουν εκφράσει τη σκέψη ότι το Ελσίνκι δε χρειάζεται ένα μεγάλο διεθνές ίδρυμα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το μουσείο θα προσελκύσει τουρίστες και θα ωφελήσει τη σκηνή τέχνης στη Φινλανδία.

Ήταν το 2011 όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την ανέγερση μουσείου Γκούγκενχάιμ στη φιλανδική πρωτεύουσα. Το ίδρυμα ζήτησε τότε από το δήμαρχο του Ελσίνκι να ολοκληρωθεί μια μελέτη για την κατασκευή του μουσείου. Η διαδικασία ξεκίνησε με χίλια εμπόδια, αντιρρήσεις και αναποδιές και τελικά, το 2015, το Solomon R. Guggenheim Foundation ανακοίνωσε ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο Moreau- Kusunoki από το Παρίσι έχει επιλεγεί ως το νικητήριο, στη σχεδιαστική πρόταση για το Μουσείο Guggenheim του Ελσίνκι. Η ανοιχτή πρόσκληση για το έργο προσέλκυσε 1715 συμμετοχές από 77 χώρες. Το μουσείο που προκρίθηκε, ήταν το πιο δημοφιλές σχέδιο στην έκθεση με τα έξι υποψήφια της βραχείας λίστας. Ο σχεδιασμός του μουσείου αποτελείται από ένα διαφανές σύμπλεγμα χαμηλών γκαλερί με ισχυρή ιαπωνική επιρροή, οι οποίες αντισταθμίζονται από έναν ψηλό πύργο.

Image © Moreau Kusunoki Architectes / Guggenheim

Image © Moreau Kusunoki Architectes / Guggenheim

Ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός επισκεπτών, το Ελσίνκι είναι ο σημαιοφόρος της Φινλανδίας, ένα μοντέλο για πόλεις σε όλο τον κόσμο, που επωφελούνται από το εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα, το επιχειρηματικό πνεύμα και όρεξη για καινοτομία. Στη διασταύρωση της Ανατολής και της Δύσης, το Ελσίνκι έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μητροπολιτικές περιοχές στην Ευρώπη. Η πόλη ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια ένα φιλόδοξο αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητο πρόγραμμα της ανανέωσης και της ανάπτυξης, σηματοδοτώντας έτσι τη μεγαλύτερη αστική αλλαγή στην ιστορία της από τότε που το Ελσίνκι έγινε η πρωτεύουσα της Φινλανδίας διακόσια χρόνια πριν.

Το κτίριο που προκρίθηκε θα βρίσκεται στη νότια πλευρά του λιμανιού και μια πεζογέφυρα θα το ενώνει με το Observatory Park. Θα χρησιμοποιηθούν ξύλο και γυαλί ώστε να έχει και έναν ισχυρό φιλανδικό χαρακτήρα. Η κριτική επιτροπή δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του μουσείου σέβεται το χώρο και τις γύρω ρυθμίσεις ενώ συνδέεται και με την πανεπιστημιούπολη, δημιουργώντας ένα χώρο συνάντησης της τέχνης και της κοινωνίας. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται και οι αίθουσες του μουσείου δημιουργεί ένα πεδίο από συνεχόμενες γκαλερί. Οι αρχιτέκτονες Nicolas Moreau και Hiroko Kusunoki, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την πρόκληση των σχεδίων, αλλά και να καθησυχάσουν την τοπική κοινότητα που αντιδρά στη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου έργου που μπορεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Image © Moreau Kusunoki Architectes / Guggenheim

Image © Moreau Kusunoki Architectes / Guggenheim

Image © Moreau Kusunoki Architectes / Guggenheim

Image © Moreau Kusunoki Architectes / Guggenheim

Image © Moreau Kusunoki Architectes / Guggenheim

Image © Moreau Kusunoki Architectes / Guggenheim

Ενάμιση χρόνο μετά, η ώρα της κρίσης έφτασε και ο δήμαρχος της πόλης θα παρουσιάσει τροποποιημένο σχέδιο χρηματοδότησης, η οποία έχει κολλήσει εδώ και μήνες, από βέτο που προβάλλουν ισχυροί παράγοντες της πόλης. Αυτή θα είναι η τρίτη απόπειρα να πάρει το έργο το τελικό πράσινο φως. Η νέα πρόταση αναφέρει ότι το συνολικό κόστος θα είναι 144 εκατομμύρια δολάρια, η πόλη του Ελσίνκι θα καλύψει τα 89 εκατομμύρια με τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια να καλύπτονται από δάνεια και δωρεές ιδιωτών, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν στην Στήριξη Ιδρύματος Guggenheim του Ελσίνκι.

Το Ίδρυμα έχει εξασφαλίσει και άλλες ιδιωτικές χορηγίες. Το εφικτό σχέδιο που αναζητά η πόλη πρέπει να συνδυάζει τις πηγές χρηματοδότησης ώστε το κράτος να μην επιβαρυνθεί για το σύνολο της κατασκευής του, ενώ η  διαχείριση και η συντήρηση του μουσείου θα είναι στην ευθύνη του μουσείου. «Χρειάστηκαν 16 χρόνια για να γίνει το Guggenheim που χτίστηκε στη Νέα Υόρκη. Είμαστε εξοικειωμένοι με τα πράγματα που τρενάρουν λίγο περισσότερο στο χρόνο», δήλωσε ο Ari Wiseman, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim.

Η φινλανδική οικονομία έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια και το έργο του μουσείου Guggenheim κόπηκε από τον εθνικό προϋπολογισμό, τον Σεπτέμβριο.