Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει τo παλαιότερο σχέδιο του κόσμου σε ένα σπήλαιο στη Νότια Αφρική και πως τα σημάδια που βρέθηκαν στον βράχο είναι ηλικίας εβδομήντα τριών χιλιάδων ετών. Χαραγμένο σε μια πέτρα, το σχέδιο βρέθηκε από μια διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, η οποία δημοσίευσε την ανακάλυψή της στο περιοδικό Nature.

Τον τίτλο της αρχαιότερης πέτρας διεκδικούν από αντίστοιχες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην Ινδονησία και την Ισπανία. Η ομάδα βρήκε το κομμάτι πέτρας σε ένα μέρος όπου ο πρώιμος Homo sapiens άφησε τεχνουργήματα στη σπηλιά Μπλομπό, που βρίσκεται 185 μίλια ανατολικά του Cape Town στη Ν. Αφρική. Το σπήλαιο αυτό αποτελούσε μέρος για ξεκούραση για μικρές ομάδες ανθρώπων, προτού πάνε για κυνήγι ή για συγκέντρωση τροφής.

Ο αρχαιολόγος και επικεφαλής του Center for Early Sapiens Behavior στο Πανεπιστήμιο του Bergen, Christopher Henshilwood, δήλωσε ότι η πέτρα είναι διατηρημένη σε άριστη κατάσταση ενώ η ανακάλυψη δείχνει «ότι η ζωγραφική αποτελούσε μέρος του ρεπερτορίου συμπεριφοράς» των πρώιμων ανθρώπων».

Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο, ένα λέιζερ και ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, διαπίστωσαν ότι τα σημάδια στην πέτρα έγιναν με τη χρήση κόκκινης ώχρας, μιας φυσικής χρωστικής ουσίας που βρέθηκε επίσης στις προϊστορικές ζωγραφιές του σπηλαίου. Το ζωγραφισμένο κομμάτι πέτρας βρέθηκε δίπλα σε οστά που χρησίμευαν ως εργαλεία και χάντρες από κοχύλια.

«Δε μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», είπε ο Luca Pollarolo, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Witwatersrand του Γιοχάνεσμπουργκ. «Έχω δει πάνω από δέκα χιλιάδες έργα τέχνης μέχρι σήμερα και δεν έχω δει ποτέ κόκκινες ζωγραφισμένες γραμμές». Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γραμμές είναι κάτι περισσότερο από τυχαία σημάδια.