Δυο προσωπικότητες που άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους στην αμερικανική ζωή είναι ο ηθοποιός Τζον Γουέιν και ο εικονογράφος Νόρμαν Ρόκγουελ. Σε μια δημοπρασία που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου οι δυο θρύλοι της Αμερικής συναντιούνται σε ένα πίνακα. Πρόκειται για ένα μνημειώδες πορτραίτο του Τζον Γουέιν από τον Ρόκγουελ που κοσμούσε το εξώφυλλο του περιοδικού Country Gentleman το καλοκαίρι του 1976. Το πορτραίτο ήταν μια παραγγελία του National Cowboy Hall of Fame προκειμένου να γιορτάσουν την είσοδο του πιο εμβληματικού ηθοποιού των γουέστερν ταινιών στο Hall of Great Western Performers.

Ο Νόρμαν Ρόκγουελ, ο ρεαλιστής ζωγράφος που φιλοτέχνησε τον πίνακα, ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης και εύστοχος παρατηρητής της καθημερινής ζωής δημιούργησε στη διάρκεια της ζωής του περισσότερα από 4.000 έργα. Περισσότερα από 300 ήταν τα εξώφυλλα για την εφημερίδα «The Saturday Evening Post». Ο ίδιος, έλεγε ότι είναι ένας εικονογράφος με ειδίκευση σε ρεκλάμες και εξώφυλλα περιοδικών. Ο Ρόκγουελ είχε μια διαρκή σχέση με το Χόλιγουντ καθώς έκανε μια σειρά από εικονογραφήσεις και αφίσες ταινιών συμπεριλαμβανομένων και πολλών στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Γουέιν ενώ έχει κάνει πορτραίτα και των Τζον Κένεντι, Γκάρι Κούπερ, Μπινγκ Κρόσμπι και Μπομπ Χόουπ.

Στο πορτραίτο του Γουέιν έχει ως φόντο θερμά χρώματα και τον μεγάλο ορίζοντα ενός τοπίου που ήταν αντιπροσωπευτικό σε πολλές ταινίες του. Οι λάτρεις της κλασικής αμερικάνικης αφήγησης αναμένεται να ανεβάσουν κατά πολύ την τιμή του έργου η αξία του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Το 1978, μόλις λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πορτραίτου ο Ρόκγουελ πέθανε. Ο Τζον Γουέιν σχολίασε το θάνατό του λέγοντας ότι ο Ρόκγουελ ήταν από τους αγαπημένους του ζωγράφους. «Αυτό που έκανε ο Ρόκγουελ για την αμερικάνικη εικονογράφηση το έκανε ο Τζον Γουέιν για την αμερικάνικη δύση αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο αμερικανικό τοπίο» σχολίασε η συντονίστρια της δημοπρασίας Madison Webb.

Norman Rockwell (American, 1894-1978). The Problem We All Live With, 1964. Story illustration for Look, January 14, 1964.

Norman Rockwell. Saying Grace – 1951

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο του Νόρμαν Ρόκγουελ «Saying Grace» που ήταν εξώφυλλο το 1951 στο τεύχος της Ημέρας των Ευχαριστιών της «The Saturday Evening Post» πουλήθηκε για 46 εκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα της αμερικανικής τέχνης. Από τους πιο διάσημους πίνακες του Ρόκγουελ είναι και αυτός με την 6χρονη Ρούμπι Μπρίτζες, που στις 14 Νοεμβρίου 1960, στη Νέα Ορλεάνη, ήταν το πρώτο έγχρωμο παιδί που πέρασε το κατώφλι σε σχολείο λευκών.

Διάσημες εικονογραφήσεις του Νόρμαν Ρόκγουελ

“The Gossips

“Breaking Home Ties”

“Walking to Church”

“After the Prom”