«Ο άντρας επιθυμεί τη γυναίκα, αλλά η γυναίκα επιθυμεί την επιθυμία του άντρα»

Τάδε έφη Μαντάμ ντε Σταλ που δεν είναι μια μοντέρνα φεμινίστρια, αλλά μια προκλητική γυναίκα, μια πνευματώδης και χαρισματική προσωπικότητα του 18ου αιώνα.

Γεννημένη το 1766 στο Παρίσι, η Ζερμέν ντε Σταλ μεγάλωσε στους κόλπους της Γαλλικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ με πατέρα τον πλούσιο Ελβετό τραπεζίτη Νεκέρ, υπουργό Οικονομικών του Λουδοβίκου 16ου.

Η Μαντάμ ντε Σταλ δε φοβήθηκε να υπερασπιστεί τη Μαρία Αντουανέτα, να αντιταχθεί στον Ναπολέοντα, γεγονός που της στοίχισε μια πολύχρονη εξορία,  δε δίστασε να μιλά και να γράφει ελεύθερα, για τη σκέψη και την πολιτική, αλλά και να ζει μια ζωή μέσα σε θυελλώδεις έρωτες, πολλούς εραστές που ερωτεύθηκαν παράφορα την παχουλή και όχι ιδιαιτέρως όμορφη γυναίκα με το σπινθηροβόλο πνεύμα.

Η Μαντάμ ντε Σταλ έζησε μια περιπετειώδη, αληθινά μυθιστορηματική ζωή και ένα μέρος αυτής της «προσωπικής περιπέτειας» ξεδιπλώνεται με χάρη στο μυθιστόρημά της «Κορίννα ή η Ιταλία» που γνώρισε τεράστια επιτυχία μέσα στους αιώνες.

Η ηρωίδα της Μαντάμ ντε Σταλ ως alter ego της, είναι μια νεαρή έξοχη ποιήτρια και μουσικός, μια γυναίκα γενναιόδωρη, οξύνους και στοχαστική που συναντά τον μεγάλο έρωτα στην Ιταλία.

Με φόντο το μαλακό ιταλικό φως και μερικές από τις ωραιότερες πόλεις τη Ρώμη, τη Νάπολη, την Καμπανία, τη Βενετία, τη Φλωρεντία, η Κορίννα συναντά τον έρωτα στο πρόσωπο του Σκοτσέζου λόρδου Όσβαλντ Νέλβιλ. Άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και με άλλη νοοτροπία, οι δυο νέοι ανταλλάσσουν απόψεις για την τέχνη, την πολιτική, την ομορφιά και την κοινωνία φανερώνοντας τις μεγάλες, μοιραίες για τη σχέση τους, διαφορές της κουλτούρας του καθενός.

Το πάθος ανάμεσά τους δεν είναι ικανό να τους απελευθερώσει. Ο Όσβαλντ δεν δέχεται το ωραίο χωρίς χρησιμότητα· η Κορίννα διατρανώνει, σε μια πρώιμη μορφή του, το δόγμα η τέχνη για την τέχνη. Όσο ερεθιστική είναι η περιέργεια του αναγνώστη για την κατάληξη αυτής της σχέσης τόσο ερεθιστικές είναι και οι απολαυστικές περιγραφές για την ομορφιά που προσφέρει η τέχνη, ο στοχασμός για τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο και την αισθητική.

Το βιβλίο της Μαντάμ ντε Σταλ (Madame de Staël) «Κορίννα ή η Ιταλία» σε μετάφραση Τούλας Τόλια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις