Ο θάνατος του Φίλιπ Ροθ έφερε ξανά στην επιφάνεια όλο το έργο του και πολλούς να αναρωτιούνται από πού να ξεκινήσουν να τον διαβάζουν. Από τα βιβλία του ξεχωρίζει πάντα το κορυφαίο Αμερικανικό ειδύλλιο, ένα από τα τρία που περιλαμβάνονται στην άτυπη «αμερικανική τριλογία» του. Βραβευμένο με Πούλιτζερ το 1998, έργο της συγγραφικής του ωριμότητας, το βιβλίο του συγκαταλέγεται σύμφωνα με πολλούς κριτικούς στη λίστα  των Μεγάλων Αμερικανικών Μυθιστορημάτων όλων των εποχών.

Ο Ροθ γράφει μοναδικά για την αμερικανική κοινωνία στη δεκαετία του ’60 και το ανάγλυφό της, καθώς υφίσταται ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές και αναταράσσεται εξαιτίας του πολέμου του Βιετνάμ. O Ροθ καταγράφει μέσα από τη ζωή και το τραγικό πορτραίτο του ήρωά του Εβραίου Σίμουρ Λιβόβ, του «Σουηδού», την άνοδο και την πτώση του Αμερικάνικου ονείρου και του Αμερικανού Ήρωα. Ο Σίμουρ Λιβόρ ενηλικιώνεται στη μεταπολεμική Αμερική του θριάμβου και της ευημερίας. Η οποία δε θα διαρκέσει καθώς η 16χρονη κόρη του έχει εξελιχθεί σε τρομοκράτισσα επαναστάτρια αποφασισμένη να καταστρέψει τον παράδεισο του πατέρα της. Η ευτυχία που έχει πλάσει ο Σίμουρ και το όνειρο της γαλήνης και της επιτυχημένης προσωπικής ζωής συντρίβονται από το κύμα της ιστορίας. Η πιο πυκνή και ποιητική απεικόνιση μιας χώρας που παραφρονεί και συμπαρασύρει κάθε ζωή που βρίσκεται μπροστά της, καθώς ο καθένας ψάχνει μέσα στην κατασκευή και τα γεγονότα της ιστορίας να βρει τα δικά του τραύματα και τη δική του ενοχή.

Το βιβλίο του Φίλιπ Ροθ “Αμερικανικό ειδύλλιο” κυκλοφορεί σε μετάφραση Τρισεύγενης Παπαϊωάννου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.