Μέσα από τον Αριστοτέλη και τον Επίκουρο – οι θεωρίες των οποίων παραμένουν επίκαιρες και ικανές να προσφέρουν ένα ασφαλή οδηγό πλοήγησης μέσα στο πέλαγος των επιλογών, προκλήσεων και αντιφάσεων που ο καθένας μας αντιμετωπίζει στη καθημερινότητά του – οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν βασικά ερωτήματα της ύπαρξης. Το σεμινάριο «Τι είναι ευτυχία; Αναζητώντας απαντήσεις στην φιλοσοφία» αποτελείται από δύο ενότητες συνολικής διάρκειας 4 ωρών. Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν και τις δύο ενότητες ή διαφορετικά μόνο τη μία, καθώς είναι αυτόνομες.

Α’ ενότητα: «Περί ευδαιμονίας: Μία συζήτηση με τον Αριστοτέλη και τον Επίκουρο»
Η πρώτη ενότητα έχει ως θέμα τις θεωρίες του Αριστοτέλη και του Επίκουρου για την ευδαιμονία και τις μεταφέρουμε στο σήμερα. Ποιος είναι ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης; Τι σημαίνει ευτυχία; Είναι συνώνυμη της ευδαιμονίας; Ποιος ο ρόλος της ηδονής; Είναι η ευδαιμονία προσωπική ευθύνη ή θέμα τύχης; Γιατί εντέλει μας αφορά η ηθική;

Β’ ενότητα: «Περί αρετής και χαρακτήρα»
Με βάση τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη και μέσα από μια διαδραστική διαδικασία οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν την πολύτιμη έννοια της «μεσότητας», τη φιλοσοφική λίθο για μια καθαρή ματιά στη ζωή και στις απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας και τους άλλους.

Απευθύνεται σε: Γονείς, εκπαιδευτικούς, στελέχη επιχειρήσεων, στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, συμβούλους προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους μέσα από τις αρχές της φιλοσοφίας για την ευδαιμονία και το ευ ζην.

Τι γνώσεις θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες;
– Γνωρίζουν τις βασικές αρχές του Αριστοτέλη και του Επίκουρου για την ευδαιμονία και την καλή ζωή.
– Εξοικειώνονται με τη ματιά του Αριστοτέλη σχετικά με τις έννοιες της «αρετής» και της «κακίας» και το πώς αυτές συνθέτουν τον χαρακτήρα.
– Κατανοούν τις δικές τους αρετές και τον τρόπο με τον οποίο τις εκφράζουν στην καθημερινότητά τους.
– Ανακαλύπτουν πώς μπορούν να εμπνεύσουν και άλλους ανθρώπους να γνωρίσουν και να καλλιεργήσουν τις δικές τους αρετές.

Πληροφορίες:
Ημερομηνίες: Α’ Ενότητα : Πέμπτη 26.1.2017, 18:00 – 20:00 και Β’ Ενότητα: Πέμπτη 2.2.2017, 18:00 – 20:00
Τόπος: Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 11851, Θησείο
Κόστος Συμμετοχής: 20€ ανά ενότητα
Κρατήσεις εδώ
Βεβαίωση συμμετοχής: παρέχεται
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα