Πρεμιέρα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία θα κάνει το Βατικανό με δέκα παρεκκλήσια σχεδιασμένα και υλοποιημένα από παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες. Μέχρι τώρα φιγουράρουν στον κατάλογο ονόματα όπως αυτό του Βρετανού Νόρμαν Φόστερ, του Eduardo Souto de Moura και του Terunobu Fujimori.

Με τα καινοτόμα παρεκκλήσια τους παίρνουν επίσης μέρος οι αρχιτέκτονες Andrew Berman, Francesco Cellini, Javier Corvalán, Carla Juaçaba, Sean Godsell,  Eva Prats, ο Ricardo Flores και ο Smiljan Radić. Επιμελητής του περιπτέρου της Αγίας Έδρας είναι ο ιστορικός αρχιτεκτονικής Francesco Dal Co.

Τα έργα-παρεκκλήσια θα τοποθετηθούν στο μικρό δασωμένο νησάκι Σαν Τζόρτζο, που βλέπει το Παλάτι των Δόγηδων και το οποίο επισκέπτεται συνήθως λίγος κόσμος.

Το «παρεκκλήσι στο δάσος» που είχε κατασκευάσει το 1920 ο Γκούναρ Άσπλουντ σε ένα κοιμητήριο στην Στοκχόλμη, ήταν αυτό που έδωσε την ιδέα της παρουσίασης των παρεκκλησίων, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο αν και πού θα το τοποθετηθούν στη συνέχεια και μετά το τέλος της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής τον Νοέμβριο του 2018.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 Μαΐου και το περίπτερο θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό το διάστημα μεταξύ 26 Μαΐου και 25 Νοεμβρίου 2018.

Gunnar Asplund : το παρεκκλήσι στο δάσος, Στοκχόλμη 1920

Sean Godsell

Ο καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι, πρόεδρος του Συμβουλίου του Ποντίφικα για τον Πολιτισμό αιτιολογώντας την πρώτη συμμετοχή του Βατικανού είπε: «Αποφασίσαμε να εμπλακούμε στη σφαίρα της αρχιτεκτονικής για να δημιουργήσουμε ένα προσκύνημα στο δάσος, έναν χώρο σιωπής και σκιάς, ένα ταξίδι κι έναν τόπο περισυλλογής στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος και όσοι δεν είναι πιστοί».

Με στόχο τη σύνδεση της πίστης και της τέχνης ο καρδινάλιος δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι οι εκκλησίες στη σύγχρονη εποχή πολλές φορές έχουν χτιστεί αντιγράφοντας τα αρχιτεκτονικά ρεύματα και τις τάσεις κάθε εποχής, ακολούθησαν πολλές φορές την ασχήμια των νέων προαστίων και τα επιθετικά προγράμματα ανάπλασης περιοχών, αφαιρώντας από τους τόπους λατρείας κάθε ίχνος πνευματικότητας και ομορφιάς.

Foster + Partners

Andrew Berman

Carla Juaçaba