Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την ελευθερία της σκέψης στον Ουκρανό σκηνοθέτη, Όλεγκ Σέντσοφ. Το βραβείο παρέλαβαν η ξαδέρφη και ο δικηγόρος του Σέντσοφ, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στις ρωσικές φυλακές, στη Σιβηρία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά της ρωσικής de facto κυριαρχίας στην Κριμαία.

«Ο Όλεγκ Σέντσοφ, τιμήθηκε για την ειρηνική του διαμαρτυρία κατά της παράνομης κατοχής της Κριμαίας. Τιμήθηκε επίσης, για το θάρρος του, την αποφασιστικότητά του και τη μάχη που δίνει για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ένωσή μας, ακόμα περισσότερο μετά την χθεσινή τρομερή επίθεση, αξίες που καλλιεργεί, υποστηρίζει και προωθεί. Η απεργία πείνας του Σέντσοφ και η θαρραλέα δημόσια στάση του τον κάνανε σύμβολο της μάχης για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και τόνισε ότι το Βραβείο έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη στήριξη του για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Το Ζαχάρωφ δεν είναι απλά ένα βραβείο. Είναι δέσμευση. Και συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους νικητές του Βραβείου», τόνισε ο κ. Ταγιάνι.

«Δεν μπορώ να βρίσκομαι στην τελετή αλλά μπορείτε να ακούσετε να λόγια μου. Ακόμα και αν κάποιος άλλος τις διαβάζει, οι λέξεις είναι το βασικό εργαλείο ενός ανθρώπου και πολύ συχνά το μόνο του εργαλείο, ειδικά όταν του έχουν στερήσει όλα τα υπόλοιπα» έγραψε ο Σέντσοφ στο σημείωμα που διαβάστηκε για λογαριασμό του.