Ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση του έργου «Psychobarn» της Cornelia Parker, φόρο τιμής στο φιλμ του Χίτσκοκ «Ψυχώ», είναι η σειρά του Αργεντινού καλλιτέχνη, Adrián Villar Rojas, να εγκαταστήσει το έργο του στην ταράτσα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

Ο Adrián Villar Rojas έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα ανθρώπων και αντικειμένων από γύψο, εμπνευσμένο από χαρακτήρες και αντικείμενα που προέρχονται από όλες τις συλλογές του μουσείου.

Theater of Disappearance

Η εγκατάστασή του ονομάζεται «Theater of Disappearance» και περιλαμβάνει πάνω από 100 ιστορικά και σύγχρονα αντικείμενα του μουσείου, τα οποία έχουν αναπαραχθεί με τη  μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Τα κομμάτια είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να παραπέμπουν σε ένα υπαίθριο πάρτι, ενώ είναι περασμένα με βαφές αυτοκινήτων για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν φθορές από κακές καιρικές συνθήκες. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη εργασία παραγωγής», είπε η επιμελήτρια του έργου Beatrice Galilee.

Theater of Disappearance

Το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης έχει τοποθετηθεί γύρω από μια σειρά ολόλευκη με τραπέζια, τοποθετημένα σε διαγώνιες γραμμές σε όλο το Iris και Β. Gerald Cantor Roof Garden του Μουσείου – το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα στο Central Park και στον ορίζοντα του Μανχάταν. Γύρω τους και επάνω τους βρίσκονται τα ομοιώματα των αγαλμάτων, ενώ μικρότερα αντικείμενα, όπως επιτραπέζια σκεύη από διάφορες συλλογές του Met – από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή, την αφρικανική τέχνη – είναι επίσης διάσπαρτα σε όλη τη φανταστική αυτή σκηνή. Στην άκρη της ταράτσας ένα επιβλητικό τοτέμ σκίζει τον ουρανό της Νέας Υόρκης όπως οι ουρανοξύστες που διακρίνονται στο βάθος.

Theater of Disappearance

Theater of Disappearance

Theater of Disappearance

Η ιδέα για την site-specific εγκατάσταση προήλθε από την πρώιμη ιστορία του Met, όταν παρουσιάστηκαν τα γύψινα εκμαγεία των αριστουργημάτων πριν ακόμα αποκτηθούν τα πραγματικά. Η πρόθεση του Villar Rojas ήταν να αμφισβητήσει την ιδεολογική στάση του μουσείου και τον τρόπο που επιλέγει να παρουσιάσει την τεράστια συλλογή του. Για την εγκατάστασή του σκόπιμα κατάργησε οποιαδήποτε ταξινόμηση και αξιολόγηση των αντικειμένων του μουσείου, ορίζοντας μια νέα συνύπαρξή τους.

Theater of Disappearance

Η εγκατάσταση του Adrian Villar Rojas, Theater of Disappearance, θα είναι στην ταράτσα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης έως τις 29 Οκτωβρίου 2017.