Ένα γοτθικό, ρομαντικό δράμα, αφήγηση με μαεστρία, μυστήριο που συνεχίζεται μετά την αποκάλυψη στοιχείων, το Θαμμένο μυστικό του Ουίλκι Κόλινς, έσπασε τη στερεοτυπική φόρμα συγγραφής ανάλογων ιστοριών της εποχής, με τον συγγραφέα, όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου, να κατηγορείται από κύκλους ομοτέχνων του και κριτικών για το ότι άφησε να διαφανεί σχετικά νωρίς, ήδη από τον πρώτο τόμο της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου, ποιο περίπου ήταν αυτό το μυστικό, δίχως όμως να το αποκαλύψει πλήρως, και δεν το κράτησε κρυφό μέχρι το τέλος της ιστορίας.

Το Θαμμένο μυστικό είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, με χρονολογία πρώτης έκδοσης το 1857, και το πρώτο που προδημοσιεύθηκε σε συνέχειες, το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους, στο Household Words, εβδομαδιαίο περιοδικό που εξέδιδε ο Κάρολος Ντίκενς. Η στενή δε φιλία του Κόλινς με τον Ντίκενς χρονολογείται από το 1851. Την ίδια χρονιά (1857) εκδόθηκε σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Bradbury & Evans και το 1861 από τον οίκο Sampson Low σε έναν ενιαίο τόμο, απ’ όπου και ο πρόλογος του συγγραφέα στην ελληνική έκδοση.

Ο πατέρας της αισθηματικής λογοτεχνίας μυστηρίου, μας μεταφέρει στα χαλάσματα ενός πύργου στην Κορνουάλη που κρύβει ένα μυστικό – αληθινή απειλή για το μέλλον ενός ερωτευμένου ζευγαριού.

«Aχ, για όνομα του Θεού, μην το γράψετε!»: Τι είναι αυτό που κάνει την παράξενη καμαριέρα να θερμοπαρακαλεί την ετοιμοθάνατη κυρία της να μην απευθύνει λίγα τελευταία λόγια στον απαρηγόρητο σύζυγό της; Ποιο μυστικό κρύβει η άρρωστη πρώην ηθοποιός και γιατί επισπεύδει τον θάνατό της παίρνοντας ένα δραστικό φάρμακο που θα της δώσει τη δύναμη να το αποκαλύψει σε μια επιστολή; Παρά την υπόσχεση που έδωσε, η καμαριέρα μετά τον θάνατο της γυναίκας θάβει το γράμμα σε μια απομονωμένη πτέρυγα του πύργου του αφεντικού της και εξαφανίζεται χωρίς να του πει λέξη. Είκοσι χρόνια αργότερα το μυστικό κινδυνεύει να αποκαλυφθεί. Τι θα σημάνει αυτό για την κόρη της νεκρής και τον τυφλό σύζυγό της;

Το Θαμμένο μυστικό, εκδόθηκε σε βιβλίο στην Αγγλία και την Αμερική, γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για το διασημότερο βιβλίο του Κόλινς, τη “Γυναίκα με τα άσπρα” με την οποία έχει πολλά κοινά στοιχεία: ένα παλιό μυστικό που στοιχειώνει, ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, αριστοκρατικό περιβάλλον και, όπως σε όλα τα βιβλία του Κόλινς, δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η καμαριέρα Σάρα, την οποία πολλοί παρομοιάζουν με τη δαιμονική Λίντια του άλλου διάσημου μυθιστορήματος του συγγραφέα, του Αρμαντέιλ.

Info:

Το Θαμμένο μυστικό σε μετάφραση Άννας Παπασταύρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.