Σαν μια συμβολική κίνηση, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφιερώνει τις δύο επικείμενες παραστάσεις της φετινής παραγωγής του «Ορέστης» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (3 & 4 Αυγούστου) στη μνήμη της αδικοχαμένης ηθοποιού και μέλους του ΔΣ του θεάτρου Χρύσας Σπηλιώτη, του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη αλλά και όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική που βύθισαν στο πένθος ολόκληρη τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

«Σύσσωμη η οικογένεια του ΚΘΒΕ είναι συντετριμμένη για τον θάνατο της αγαπημένης μας Χρύσας Σπηλιώτη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια από το 2015 μέχρι σήμερα ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Η Χρύσα Σπηλιώτη υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή και χαρισματική προσωπικότητα, διακρίθηκε σε πολλούς τομείς του πνεύματος και της τέχνης, ενώ η προσφορά της στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο υπήρξε σημαντική και πολύπλευρη. Σπουδαία ηθοποιός και αναγνωρισμένη θεατρική συγγραφέας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, καθώς και παιδαγωγός», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΘΒΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κ. Άρης Στυλιανού, αναφέρει: «Είμαι σοκαρισμένος. Χάσαμε τη Χρύσα μας, το πιο γλυκό κορίτσι του ελληνικού Θεάτρου. Συνεργαστήκαμε τρία χρόνια στο Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, ήταν άψογη σε όλα της. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ».

Ο καλλιτεχνικό διευθυντής του θεάτρου και σκηνοθέτης του «Ορέστη» κ. Γιάννης Αναστασάκης, τόνισε: «Ένας δικός μας άνθρωπος, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, η αγαπημένη συγγραφέας και ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη δεν είναι πια μαζί μας. Δε θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελο της, τη διάθεσή της να βοηθήσει με κάθε τρόπο το ΚΘΒΕ να ορθοποδήσει, τη σύνεση, το χιούμορ και την ευγένεια της. Τρία χρόνια συνεργαστήκαμε, αγωνιστήκαμε μαζί, με πείσμα και αισιοδοξία για το καλό του Θεάτρου μας. Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς της. Δεν έχω άλλες λέξεις».

Η ηθοποιός ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στην Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Υπήρξε, μάλιστα, από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη όπως και του «Θεάτρου της Άνοιξης».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε την τηλεοπτική της σταδιοδρομία στην κρατική τηλεόραση. Για τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ, «Γύρω γύρω όλοι», γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών. Μαζί με την φίλη της, Αννέτα Παπαθανασίου (ήταν εκείνη, που ανακοίνωσε την ταυτοποίηση της σορού της) και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη έγραψε και παρουσίασε, πάλι, στην ΕΡΤ την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ».

Έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ «Μπουρμπουλήθρες», το παιδικό θεατρικό έργο «Στη Χώρα του Καρνάβαλου», παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ «Και όνειρα γλυκά», την ραδιοφωνική σειρά «Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν», που παρουσιαζόταν επί τρία χρόνια από την ελληνική ραδιοφωνία.