Την άνοιξη του 2017, το «Εργοστάσιο» όπως ονομάζεται ο νέος πολιτιστικός χώρος του Μάντσεστερ, θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Το «Εργοστάσιο» θα είναι η ναυαρχίδα μιας πολιτιστικής περιοχής και ένα νέο αρχιτεκτονικό έργο του ΟΜΑ, του γραφείου του Ρεμ Κούλχαας. Το συμβούλιο της πόλης ενέκρινε τη μελέτη πριν από λίγες ημέρες και έδωσε πράσινο φως στο σχεδιασμό που θα αφορά μια ολόκληρη περιοχή. Το έργο είναι το πρώτο σημαντικό δημόσιο κτίριο του OMA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην περιοχή που θα δημιουργηθεί θα λειτουργήσουν τα περίφημα διεθνή φεστιβάλ του Μάντσεστερ, ενώ ο χώρος θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία μέσα από ένα ευρύ φάσμα που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης, όπως χορό, θέατρο, όπερα και εικαστικά. Όλο το πολιτιστικό σύστημα θα υλοποιηθεί στο χώρο του παλιού τηλεοπτικού στούντιο «Γρανάδα», στην συνοικία του Μάντσεστερ, St. John’s.

Η δημιουργία του “Factory” γίνεται με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή και θα μπορέσει να υποστηρίξει σχεδόν 1.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης και να προσθέσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίρες στην οικονομία της πόλης μέσα σε μια δεκαετία. Το Μάντσεστερ με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο πόλο πολιτιστικής βιομηχανίας για την Βρετανία, εκτός από αυτόν που υπάρχει στο Λονδίνο.

Η Έλεν βαν Λουν, συνεργάτης του Κούλχαας στο ΟΜΑ, δήλωσε ότι το Μάντσεστερ παρέχει τη μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ευέλικτου χώρου που θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα και μια νέα πολιτιστική σκηνή στην οποία θα συναντηθούν όλες οι σύγχρονες μορφές τέχνης, ενώ ο Τom Bloxham, διευθυντής των διεθνών φεστιβάλ του Μάντσεστερ πρόσθεσε ότι «η πόλη έχει καθιερωθεί παγκοσμίως με τα πέντε διεθνή φεστιβάλ της και αυτή η κίνηση δείχνει εμπιστοσύνη στο πολιτιστικό μέλλον του Βορρά της Βρετανίας. H λειτουργία του “Factory” θα είναι η πολιτιστική προσφορά της πόλης στη χώρα για όλη τη διάρκεια της χρονιάς».