Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ξεκινάει την ιστορία της με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Οι πρώτες συλλογές της συγκεντρώνονται από δωρεές και στεγάζονται στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας μέχρι τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα. Εδώ, αρχίζει η αναζήτηση στέγης, με τα βιβλία να αποθηκεύονται όπου είναι δυνατόν, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι προσβάσιμα για το κοινό μέχρι το 1842 που αποφασίζεται η συστέγαση της Πανεπιστημιακής και Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο κτίριο του Πανεπιστημίου. Μια συστέγαση που συνάντησε προβλήματα και ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστού κτιρίου. Έτσι, ο Θεόφιλος Χάνσεν καταθέτει τα σχέδια για το κτίριο της Βιβλιοθήκης το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται με δωρεά των αδελφών Βαλλιάνων.

114 χρόνια μετά η ΕΒΕ μεταφέρεται για μία ακόμα φορά σε ένα κτίριο που θα την οδηγήσει στη νέα της εποχή. Το ντοκιμαντέρ «Εθνική Βιβλιοθήκη: Το μέλλον της ιστορίας μας» είναι μια συμπαραγωγή του ελculture και της COSMOTE TV σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και σε σκηνοθεσία Κωνσταντή Φραγκόπουλου. Προβάλλεται στο κανάλι COSMOTE HISTORY την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 στις 21:00 και ακολουθούν επαναληπτικές προβολές τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 07:00 και στις 12:20. Με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών και τη μοναδική αφήγηση της Λένας Παπαληγούρα, πραγματεύεται την ιστορία και τους θησαυρούς που κρύβει η ΕΒΕ και αποτυπώνει τις σύνθετες εργασίες που κρίθηκαν αναγκαίες για την ασφαλή μεταφορά των συλλογών της.

Η μετεγκατάσταση δεν είναι μια απλώς μεταφορά βιβλίων. Αποτελεί ιστορική μετάβαση του θεσμού σε μια νέα εποχή σύγχρονης και υποδειγματικής λειτουργίας. Η κάμερα καταγράφει το περίπλοκο έργο, που υλοποιήθηκε με σκοπό την άρτια προετοιμασία των συλλογών για τη μεταφορά και τον εκσυγχρονισμό των παροχών στην ψηφιακή εποχή.

Ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι ιδανικές συνθήκες φύλαξης των πολύτιμων θησαυρών της και τα πολλαπλά αναγνωστήρια, όπως φαίνονται μέσα από το ντοκιμαντέρ τοποθετούν την ΕΒΕ στον 21ο αιώνα και την οδηγούν στο μέλλον. Η ΕΒΕ έχει ανοίξει τις πύλες της, έτοιμη να υποδεχθεί αναγνώστες όλων των ηλικιών ως χώρος γεμάτος προσφορά και ζωντάνια που διασώζει την πολιτιστική κληρονομιά μας και οδηγεί στη γνώση του μέλλοντος.

Λίγα λόγια από το σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Κωνσταντή Φραγκόπουλο:

«Το ντοκιμαντέρ επιδιώκει να ενημερώσει αλλά και να ψυχαγωγήσει ένα ευρύ κοινό, που περιλαμβάνει τόσο τους μυημένους στον κόσμο του βιβλίου, όσο και εκείνους που δεν γνωρίζουν, ή δεν έχουν σαφή εικόνα για τον ρόλο της Βιβλιοθήκης και την αποστολή της. Σκοπός είναι να εμπλακεί ο θεατής συναισθηματικά μέσα στη κρίσιμη φάση της μετάβασης από το παλιό στο νέο. Τα βιβλία, τα κτίρια και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί συνθέτουν ένα σύνολο που ανακινεί μια αίσθηση του ιστορικού χρόνου, τη νοσταλγία ενός παρελθόντος, αλλά και αναδεικνύει τις προσδοκίες για το μέλλον.

Η ίδια η μετακόμιση ως έργο, καταγράφοντας τις πολυσύνθετες εργασίες, τόσο στη μεγάλη κλίμακα όσο και στη μικρή, για τη μεταφορά ενός τόσο πολύτιμου φορτίου, προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιαστούν οι θησαυροί της Βιβλιοθήκης που είναι μάλλον άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Ο θεατής εισχωρεί σε γωνιές του κτιρίου που ο απλός επισκέπτης δεν προσεγγίζει και οι συναντήσεις με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποκαλύπτουν τον πλούτο της. Κάνοντας τον θεατή να νιώσει ότι η όλη αυτή υπόθεση τον αφορά, τόσο γενικά σαν μέρος του τοπίου και της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει, αλλά και ατομικά σαν ένας τόπος με τον οποίο μπορεί να διαμορφώσει μια προσωπική και πολύτιμη σχέση.»

Ομιλητές Ταινίας

 • Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
 • Γεώργιος Μπώκος, Ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου
 • Δήμητρα Σαμίου, Ιστορικός
 • Τόνια Αράχωβα, Πρώην διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
 • Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος καθηγητής ιστορίας, Πρόεδρος ιστορικού αρχείου Ε.Κ.Π.Α
 • Γεώργιος Πανέτσος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού σχεδιασμού και Πρόεδρος τμήματος αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών
 • Γιάννης Κόκκωνας, Καθηγητής Βιβλιολογίας – Βιβλιογραφίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
 • Γιώργος Ματθιόπουλος, Καθηγητής εφαρμογών γραφιστικής Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής
 • Γιώργος Αγουρίδης, Μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 • Δρ. Ιουλία Ελμαλόγλου, Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγράμματος Μετεγκατάστασης ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ 2015-2018, Υπεύθυνη Επεξεργασίας και Ανάπτυξης Συλλογών
 • Χριστίνα Τσαρουχά, Υπεύθυνη Υπηρεσίας Συντήρησης Συλλογών ΕΒΕ
 • Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
 • Δημήτρης Παπάζογλου, Επικεφαλής ομάδας σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας
 • Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka Yio), Εικαστικός, συμβούλος στρατηγικής μετάβασης
 • Δρ. Βασιλική Τσιγκούνη, Προϊσταμένη Αναγνωστηρίων ΕΒΕ
 • Λευτέρης Ρέγκος, Διευθυντής Μετακομίσεων, Orphee Beinoglou Int’l Forwarders S.A
 • Χρυσάνθη Βασιλειάδου, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, υπάλληλος ΕΒΕ
 • Γεωργία Αγγελάκη, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ψηφιακών Υπηρεσιών, Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ 2015-2018
 • Κώστας Καραχάλιος, Mέλος της ομάδας ανάπτυξης του νέου Ιστοχώρου της ΕΒΕ.
 • Δρ. Κώστας Σαΐδης, Niovity
 • Γιώργος Παρλαβάντζας, Yπεύθυνος Τμήματος Ψηφιοποίησης, Μικροφωτογράφισης και Φωτογραφίας ΕΒΕ
 • Δρ. Ζωή Γκιννή, Συντηρήτρια Αρχειακού και Βιβλιακού Υλικού ΕΒΕ
 • Στεφανία Ξυδιά, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Κοινού, Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ 2015-2018

Συντελεστές

Αφήγηση: Λένα Παπαληγούρα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντής Φραγκόπουλος
Σενάριο: Ζωή Κανελλοπούλου
Φωτογραφία: Κώστας Ντάνης
Εναέριες λήψεις: Παντελής Λαδάς
Μοντάζ: Β.Tay
Ήχος: Νίκος Κωνσταντίνου
Graphics: Γιώργος Φουκαράκης
Post Production: Bing Bang
Εκτέλεση Παραγωγής: Κώστας Ντάνης
Project Manager: Ελένη Ζαχαροπούλου
Παραγωγοί: Νίκος Βερβερίδης, Πέτρος Αδαμαντίδης
Επιμέλεια παραγωγής COSMOTE TV: Νατάσα Βερώνη, Άρτεμις Σκουλούδη

Κεντρική Φωτογραφία: Δανάη Κωτσάκη