Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο Πήλιο.

Ένα βουνό- δυο θάλασσες, Αιγαίο και Παγασητικός. Μια διαδρομή στη φυσική υπεροχή και στη μυθολογία ενός μαγικού βουνού. Τι σημαίνει «μαγικό βουνό»; Στην ερώτηση αυτή απαντούν όλοι οι αφηγητές μας, αποκαλύπτοντας τα αφανέρωτα μυστικά εντός τοπίου γεμάτο θρύλους και απίθανες φυσικές ομορφιές.

Ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης, ο οποίος 30 περίπου χρόνια, έχει το καταφύγιο του στο Λαύκο, επιμένει πως το Πήλιο είναι ένας θησαυρός. Ο ερευνητής- λαογράφος Κώστας Λιάπης, ο τελευταίος των παλιών Πηλιορειτών, αφηγείται ιστορίες για τους Κενταύρους, τις θάλασσες και τις εκκλησίες του Πηλίου. Στο Ναό των Ταξιαρχών, στις Μηλιές μας ξεναγεί ο επίτροπος Μιχάλης Παππάς. Μνήμες, μουσικές και πληροφορίες για το «Μουσικό Χωριό», τον Άγιο Λαυρέντιο, μοιράζονται μαζί μας οι μουσικοί Κωστής Μακρυγιαννάκης, Θύμιος Ατζακάς και Γιάνννης Καραμανιώλας. Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής μάς εξηγεί τι σημαίνει «παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική». Με το Νίκο Μαγγίτση, ο οποίος έχει αναρριχηθεί σε όλες τις κορυφές του πλανήτη, περπατάμε στα μονοπάτια του Πηλίου, «γιατί μόνο περπατώντας μπορείς να νιώσεις τη μαγεία αυτού του τόπου». Με τον περιηγητή Κυριάκο Παπαγεωργίου βαδίζουμε πάνω στα χνάρια του σπουδαίου λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στο Πήλιο. Για την «εξωτική» Νταμούχαρη και τη Μέριλ Στριπ που βρέθηκε εδώ για τα γυρίσματα του «Μάμα Μία» μας μιλάει ο Απόστολος Βαϊνόπουλος, γέννημα-θρέμμα της περιοχής. Την ιστορία των μήλων της Ζαγοράς, μας αφηγείται η γεωπόνος Μαρία Σαμαρά, ενώ η Αλέκα Στεργιοπούλου θυμάται χρώματα κι αρώματα από την Τσαγκαράδα του χθες.

Η εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, OTE HISTORY. Την ανάπτυξη του περιεχομένου έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία – Σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Έρευνα: Σοφία Ευτυχιάδου
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Αδραχτάς
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου