«Αυτή είναι η πιο πλήρης σεζόν που έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα» ήταν τα πρώτα λόγια του διευθυντή της ΚΟΑ, Στέφανου Τσιαλή στην παρουσίαση του προγράμματος  της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.) για την περίοδο 2016-17.

Με λέξη κλειδί την πολυχρωμία, που δείχνει το στίγμα της νέας σεζόν στην οποία η ορχήστρα παρουσιάζεται, παρά τις δυσκολίες, πιο πολυδιάστατη από ποτέ, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της τόσο στο καλλιτεχνικό πεδίο, όσο και στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα. Στην πολυσχιδή δραστηριότητα της ορχήστρας ξεχωρίζουν αληθινά, όχι μόνο οι προικισμένοι μουσικοί που παίζουν, αλλά τα πρόσωπα που έχουν συνειδητοποιήσει και μάχονται για τον κοινωνικό ρόλο της ορχήστρας σε κάθε γωνιά της χώρας.

Λεωνίδας Καβάκος

Λεωνίδας Καβάκος

Είδηση – έκπληξη της χρονιάς η σύμπραξη της Κ.Ο.Α. με τον διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικό Λεωνίδα Καβάκο. Ο Καβάκος θα διευθύνει την Ορχήστρα για πρώτη φορά, τον Οκτώβριο, στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας. Στη συναυλία ο Καβάκος θα έχει διττή αποστολή, αφού θα έχει τη μουσική διεύθυνση, αλλά θα είναι και σολίστ, μαζί με τον σπουδαίο Roman Simovic, εξάρχοντα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, στο Διπλό κοντσέρτο για βιολί του Γ.Σ.Μπαχ.

Η επίσημη έναρξη της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου της Κ.Ο.Α. θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής – Λειψία», η οποία θα εγκαινιάσει και τον κύριο θεματικό κύκλο του φετινού προγραμματισμού «Πόλεις της Μουσικής», κύκλο που συμπεριλαμβάνει μουσικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Βιέννη, η Πράγα.

Εννέα ημέρες νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου, μια άλλη πόλη, η βελγική Γάνδη, είναι ο πραγματικός (και όχι νοερός) προορισμός της Ορχήστρας στην πρώτη παρουσία της στο εξωτερικό μετά από χρόνια, με τα εμβληματικά έργα του Νίκου Σκαλκώτα και του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και Μπετόβεν και Γκέρσουιν, συμπράττοντας  με τον πολυβραβευμένο Βούλγαρο πιανίστα, Εβγκένι Μποζάνοφ.

Κρίστοφ Πόπεν

Κρίστοφ Πόπεν

Τα σημαντικά ονόματα των ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που θα συναντήσει το κοινό στη φετινή συναυλιακή ατζέντα της Ορχήστρας, είναι ο Γερμανός μαέστρος και παιδαγωγός Κρίστοφ Πόπεν (που ξανάρχεται αλλά αυτή τη φορά με διττή καλλιτεχνική και εκπαιδευτική αποστολή) κι ακόμα τον Ιάπωνα αρχιμουσικό Κίμπο Ισίι, τον Ισραηλινό Γιόαβ Τάλμι, τον Ιταλό Τζανκάρλο Αντρέττα, τον Σλοβένο Ούρος Λάγιοβιτς κ.ά.

Και από σολίστ τους Αλεξέι Στάντλερ (τσέλο), Λίνους Ροτ (βιολί), Τιερύ Εσκές (εκκλησιαστικό όργανο), Τιάνγουα Γιανγκ (βιολί) κ.ά. Η Κ.Ο.Α. συμμετέχει στους εορτασμούς του έτους Σπύρου Σαμάρα το 2017, τιμώντας τον κορυφαίο συνθέτη της Επτανησιακής Σχολής, ερμηνεύοντας το Μάιο την όπερά του «Δεσποινίς ντε μπελ ιλ», έργο που έχει να παιχτεί στην Ελλάδα πάνω από εκατό χρόνια. Φέτος θα ακούσουμε επίσης  για πρώτη φορά παγκοσμίως τη Συμφωνική Σουίτα από τη «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη και σε πρώτη ελληνική εκτέλεση το «Πρελούδιο και φούγκα σε σι ελάσσονα» του Μπαχ σε διασκευή Δημήτρη Μητρόπουλου, όπως και το βαλς «Εορταστικοί χαιρετισμοί» του, λησμονημένου σήμερα, Θεμιστοκλή Μεταξά, του οποίου όμως τα βαλς παίζονταν από την ορχήστρα του μεγάλου Γιόχαν Στράους.

Επίσης, η Κ.Ο.Α. θα συνεργαστεί και με πολλούς σημαντικούς Έλληνες σολίστ. Πέρα από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, Δημήτρη Τουφεξή, Δόμνα Ευνουχίδου, Θεόδωρο Κερκέζο, θα υποδεχτεί πολύ ταλαντούχους νέους σολίστ, όπως η Θεοδοσία Ντόκου και η Αλεξία Μουζά, καθώς και εξαίρετους μουσικούς που προέρχονται από τους δικούς της κόλπους, όπως τη Χριστίνα Παντελίδου και τον Γιάννη Τσιτσελίκη.

Φόνισσα του Γ. Κουμεντάκη

Φόνισσα του Γ. Κουμεντάκη

Οι θεματικοί κύκλοι των τακτικών συναυλιών που ξεκινούν με τις «Πόλεις της μουσικής» συνεχίζονται με την ενότητα Κύκλος Μάλερ, τον κύκλο κινηματογραφικής μουσικής με τον Φρανκ Στρόμπελ, ν’ αναμετράται αυτή τη φορά με το κλασικό αριστούργημα του βωβού γερμανικού εξπρεσιονισμού «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ και τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία», προβλέποντας καταρχάς συναυλίες στους διαφορετικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη.

Η Κ.Ο.Α. θα δώσει επίσης συναυλίες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 150 του χρόνια. Τέλος, με πέντε συμπαραγωγές και δυο παραχωρήσεις της Ορχήστρας υπέρ παραγωγών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενισχύει τη σχέση της με το Μέγαρο Μουσικής, το οποίο αποτελεί και τη μόνιμη πλέον έδρα της Ορχήστρας.

Μετρόπολις σε μουσική διεύθυνση Φρανκ Στρόμπελ

Μετρόπολις σε μουσική διεύθυνση Φρανκ Στρόμπελ

Αφήσαμε για το τέλος την πολυαναμενόμενη ίδρυση της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α., σταθμό στην ιστορία της Ορχήστρας. Αποστολή της Ακαδημίας είναι η διετής προετοιμασία νέων μουσικών από κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς ορχήστρας, σολίστ και αρχιμουσικούς για τη στελέχωση ορχηστρών ανά τον κόσμο, καθώς και για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ακροάσεις-διαγωνισμούς.

Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α.

Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους σπουδαστές να συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πλήρη σύνθεσή της, σε συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σ’ όλη την Αττική. Το έργο της διδασκαλίας αναλαμβάνουν κορυφαίοι μουσικοί της Κ.Ο.Α., της αρχαιότερης συμφωνικής ορχήστρας της Ελλάδας, όλοι με πολυετή και αναγνωρισμένη πορεία και πείρα, καθώς και διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι σολίστ και αρχιμουσικοί οι οποίοι επιστρατεύτηκαν για να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την εμπειρία τους στους μελλοντικούς τους συναδέλφους.

Και για να μη το ξεχνάμε, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κ.Ο.Α. θα αγκαλιάσει και εφέτος τις καθιερωμένες πια δράσεις όπως: Ανοιχτές Δοκιμές, Εισαγωγικές Ομιλίες, Δικαίωμα στη Μουσική, Εργαστήριο για χάλκινα πνευστά, Άγονη Γραμμή Γόνιμη και βέβαια το (Επι) μένοντας Αιγαίο που ξεκίνησε ως «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» αλλά συνάντησε τόσο ενθουσιώδη υποδοχή ώστε να ανοίξει πανιά σε όλο το πέλαγος!