Αυστηρή κριτική στην ομοσπονδιακή αλλά και στην τοπική κυβέρνηση του Ουτάρ Πραντές της Ινδίας άσκησε το Ανώτατο Δικαστήριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Ταζ Μαχάλ.

Το Δικαστήριο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε “λήθαργο” αναφορικά με τη λήψη μέτρων προστασίας που λαμβάνει για το εμβληματικό μνημείο, το οποίο βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει δυσκολίες αναφορικά με τη συντήρησή του.

«Μπορείτε να κλείσετε το Ταζ Μαχάλ. Μπορείτε να το κατεδαφίσετε αν σας αρέσει, και μπορείτε να το ξεφορτωθείτε αν το έχετε ήδη αποφασίσει», δήλωσαν δύο δικαστές. «Η κυβέρνηση του Ουτάρ Πραντές δεν ανησυχεί. Κανένα σχέδιο δράσης ή σχετικό έγγραφο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα. Είτε θα το κατεδαφίσετε, είτε θα το αποκαταστήσετε», τόνισαν.

Η αντίδραση του Δικαστηρίου ήρθε σαν απόρροια των πολλών αιτημάτων που δέχτηκε, τα οποία κάνουν λόγο για τις τραγικές επιπτώσεις της ρύπανσης στο σημαντικό μνημείο του 17ου αιώνα. Με περισσότερους από 70.000 επισκέπτες καθημερινά, το Ταζ Μαχάλ αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου.

Τον περασμένο Μάιο, το Δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αναζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα, αποτέλεσμα της σοβαρής ρύπανσης και των εκκρίσεων των εντόμων στους τοίχους. Τα έντομα λέγεται ότι προσελκύονται από τα λύματα στον κοντινό ποταμό Γιαμούνα και τα απόβλητά τους αφήνουν ένα πράσινο λεκέ στο μάρμαρο.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η λευκή μαρμάρινη δομή με την οποία έχει επενδυθεί το μαυσωλείο έχει πάρει ένα κιτρινωπό χρώμα εδώ και δεκαετίες και έκτοτε μεταβάλλεται σταδιακά σε ένα πρασινωπό – καφετί χρώμα.

Η κυβέρνηση, σε απάντηση της προς το Δικαστήριο, υποστήριξε ότι είναι σε διαδικασία σύστασης μιας ειδικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να προτείνει τρόπους προστασίας του μνημείου. Ήδη, έχει βάλει λουκέτο στα εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής, με τους ακτιβιστές να υποστηρίζουν ότι το λευκό μάρμαρο εξακολουθεί να χάνει τη λάμψη του.