Η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, με σημαντική συμμετοχή στις ανασκαφές της Ζάκρου, των Αρχανών και της Ζωμίνθου, μας παραδίδει το χρονικό μιας ιδιαίτερης αναδρομής στη ζωή της με τον σύζυγό της, αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη.

Οι δυο τους, κορυφαίοι αρχαιολόγοι, έζησαν και εργάστηκαν μαζί, έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις και συναντήθηκαν με εκλεκτούς φίλους που τους άλλαξαν τη ζωή. Την πορεία αυτή αφηγείται η συγγραφέας, σαν να αποκαλύπτει τα μυστικά της πιο ιδιαίτερης ανασκαφής. Είναι η συναρπαστική ιστορία δύο ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με την επιστήμη τους και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην Αρχαιολογία.

Η περιγραφή της επιστημονικής διαδρομής του Γιάννη και της Έφης Σακελλαράκη, που περιλαμβάνει ανασκαφές, συγγραφικό έργο και δημοσιεύσεις, ταξίδια για διεθνή συνέδρια, επιτυχίες και απογοητεύσεις, ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, τα τεκταινόμενα στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η συγγραφέας, μέσα από μια μυθιστορηματική αφήγηση, περιγράφει την κοινή τους πορεία και το πώς αισθάνθηκαν, έδρασαν και αντέδρασαν, με συγκεκριμένη λογική, αισθητική και ήθος, μέσα και έξω από τον αρχαιολογικό κόσμο.Για την ανασκαφή των Αρχανών βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

Η Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη, με συγγραφικό έργο που ξεπερνά τους 150 τίτλους βιβλίων και επιστημονικών άρθρων και με βιογραφικό σημαντικών ανασκαφών, είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων του Βερολίνου και της Αμερικής. Από το 2010 είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ψύχα, το οποίο χρηματοδοτεί ελληνικές ανασκαφές.

Info:

Το βιβλίο της Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, Όταν μίλησε ο χρόνος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος