Με μια ανοιχτή επιστολή προς την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ο Έντ Σίραν, ο Στινγκ, η Ρίτα Όρα και άλλοι διάσημοι Βρετανοί μουσικοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση σχετικά με το επερχόμενο Brexit, λέγοντας πως είναι απειλή για «κάθε πτυχή της μουσικής βιομηχανίας».

«Είμαστε έτοιμοι να διαπράξουμε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα αναφορικά με την τεράστια βιομηχανία μας και την πελώρια δεξαμενή των κρυμμένων ακόμη ταλέντων που ζουν σε αυτό το νησί», αναφέρει η επιστολή που υπογράφουν δεκάδες σταρ της Βρετανίας και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Observer».

Την πρωτοβουλία για την δημοσίευση της πήρε ο Μπομπ Γκέλντοφ, τον οποίο στήριξαν καλλιτέχνες από όλα τα είδη της μουσικής. Το 2016 οι Βρετανοί ψήφισαν οριακά υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019.

Οι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ντέιμον Άλμπαρν, Τζάρβις Κόκερ, Σάιμον Ρατλ και Μπράιαν Ίνο, τονίζουν ότι η κυριαρχία που έχει καταφέρει η βρετανική μουσική βιομηχανία στην παγκόσμια σκηνή θα απειληθεί σοβαρά με τον ερχομό του Brexit και θα φέρει αρνητικές επιπτώσεις στις περιοδείες, τις πωλήσεις και τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

«Πρέπει να πάρουμε πίσω το μέλλον μας. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε και να αναδομήσουμε την ΕΕ. Όταν η Ευρώπη είναι σκέτο χάλι, οι Βρετανοί μένουν εκεί, δεν αποσύρονται, ανασυντάσσονται», τονίζουν στην επιστολή τους. Από την άλλη, ο Γκέλντοφ δήλωσε στην «Observer», ότι θα ήθελε να δει ένα δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στο μπλοκ. «Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την ιδέα ενός δεύτερου, δημοκρατικού δημοψηφίσματος για να αποφύγουμε να μας ισοπεδώσει μελλοντικά όλη αυτή η ιστορία με το Brexit», δήλωσε χαρακτηριστικά.