Στη χώρα των Βάσκων, στο Σανταντέρ, παλιό επίνειο του βασιλείου της Καστίλλης στη βόρεια Ισπανία, ο βραβευμένος με την κορυφαία διάκριση της αρχιτεκτονικής, το βραβείο Πρίτσκερ, Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο δημιούργησε το νέο αξιοθέατο της πόλης, ένα κέντρο τέχνης που ίπταται και αποπνέει τη ναυτική ατμόσφαιρα, που χαρακτηρίζει τα έργα του.

Το κέντρο τέχνης συνδέεται με κήπους και την παραλία, ενώ αποτελείται από δυο μέρη τα οποία ενώνονται με ένα εξωτερικό πάτιο. Το νέο εντυπωσιακό κέντρο τέχνης που άνοιξε στο κοινό στα τέλη Ιουνίου είναι επενδυμένο με 270.000 κεραμικά πλακίδια που αντανακλούν στον ήλιο με υφή μαργαριταριών και ακουμπά πάνω σε λεπτές άσπρες κολόνες ύψους 6 μέτρων, που επιτρέπουν την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Ο 79χρονος αρχιτέκτονας δήλωσε ότι ήθελε το κτίριο «να πετάει» και το τέχνασμα της αιώρησης ήταν η απάντησή του στους ντόπιους όταν διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτή η μεγάλη «κιβωτός της τέχνης» θα εμπόδιζε την θέα στη θάλασσα. Ο θορυβώδης παραλιακός δρόμος υπογειοποιήθηκε και παραδόθηκαν στο κοινό διπλάσιοι σε μέγεθος οι γειτονικοί κήποι Περέδα, επιτρέποντας μια εύκολη πρόσβαση στην παραλία των κατοίκων της πόλης.

Ο Ρέντζο Πιάνο, ένας από τους πιο έμπειρους αρχιτέκτονες στον κόσμο στην κατασκευή δημόσιων κτιρίων έχει σχεδιάσει 25 μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Το Κέντρο Μποτίν φιλοξενείται σε δύο επίπεδα επιφάνειας 2.500 τ.μ. με τεράστια παράθυρα που βλέπουν στη θάλασσα, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε γέφυρα πλοίου. Περιλαμβάνει αίθουσες εκθέσεων, εργαστήρια και μια αίθουσα 300 θέσεων για συναυλίες και θα φιλοξενεί φεστιβάλ και μαθήματα μουσικής, χορού και μαγειρικής, καθώς ο στόχος του κέντρου είναι να αναδείξει την κοινωνική αποστολή της τέχνης.

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε με μια έκθεση σχεδίων του Γκόγια, μια έκθεση εγκαταστάσεων του Βέλγου εικαστικού Κάρστεν Χέλερ, ενώ μια τρίτη έκθεση συγκεντρώνει έργα της συλλογής Μποτίν σύγχρονης τέχνης. Με κόστος 80 εκ. ευρώ το κέντρο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα της οικογενείας Μποτίν, ιδιοκτητών της τράπεζας Santander. Το Σανταντέρ βρίσκεται πολύ κοντά στο Μπιλμπάο και το κέντρο τέχνης είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική του μουσείου Γκούγκενχάιμ του Μπιλμπάο, ένα μουσείο 11.000 τ.μ. που θεωρείται το μεταλλικό αριστούργημα του Φρανκ Γκέρι. Πρόκειται για μια πολιτισμικά συντηρητική πόλη 170.000 κατοίκων στην οποία δεσπόζει το μεταμοντέρνο Palacio de Festivales, το οποίο σχεδίασε το 1985 ο Σαένζ ντε Οϊζά.