Το «Fearless Girl» της Wall Street, το κορίτσι που κοιτάζει ατρόμητα τον κόσμο του χρήματος και της εξουσίας και έγινε από την τοποθέτησή του τοπόσημο της Νέας Υόρκης, αυτή τη φορά φορώντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο έγινε σύμβολο κατά της βίας στα σχολεία.

Αυτουργός πίσω από την κίνηση αυτή είναι ο πατέρας ενός παιδιού που πυροβολήθηκε στο Parkland της Φλόριντα. Ο πατέρας του αδικοχαμένου μαθητή ήθελε με αυτή την κίνηση να αφυπνίσει τον κόσμο σχετικά με τον έλεγχο των όπλων. Με το #FearfulGirl υπενθύμιζε σε όλους ότι το κορίτσι μπορεί να μη φοβάται την πατριαρχία και τους κανόνες της αλλά φοβάται να πάει στο σχολείο, γιατί εκεί μπορεί να τη βρει η αδέσποτη σφαίρα κάποιου σκοπευτή. Ο γιος του , Joaquin “Guac” Oliver δολοφονήθηκε μαζί με 16 άλλα θύματα στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Parkland της Φλόριντα τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Δεν μπορεί να είναι άφοβες αν φοβούνται να πάνε στο σχολείο», έγραψε ο πατέρας του Όλιβερ στο Twitter, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καμπάνια κατά των όπλων. «Η πραγματικότητα είναι ότι αν θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή, θα πρέπει να τους ζητήσουμε να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα», δήλωσε στη Huffington Post.

«Εκατοντάδες άνθρωποι θα πεθάνουν σήμερα, άλλοι εκατό θα πεθάνουν αύριο, και μετά από ένα χρόνο, 30.000 ή περισσότεροι θα πεθάνουν από τη βίαιη χρήση όπλων. Ο γιος μας συμβαίνει να είναι ένα από αυτά τα θύματα. Δεν χρειάζεται ο γιος σας ή εσείς να είστε ένα από αυτά τα θύματα».

Η ιστορία πίσω από το γλυπτό με το άφοβο κορίτσι

Το χάλκινο γλυπτό «Fearless Girl» εγκαταστάθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, στο Bowling Green στην οικονομική περιοχή του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα έχει ύψος περίπου 50 ίντσες (130 cm) και ζυγίζει περίπου 250 κιλά (110 κιλά). Δημιουργός του είναι η, γεννημένη στην Ουρουγουάη, Αμερικανίδα γλύπτρια Kristen Visbal, η οποία το φιλοτέχνησε μετά από παραγγελία της McCann New York.

Η σημασία του είναι σχετική με την αφύπνιση και τη θέση των γυναικών σε ανώτερες και ηγετικές θέσεις στις πολυεθνικές εταιρείες. «Γνωρίστε τη δύναμη των γυναικών στην ηγεσία», γράφει η πλάκα στα πόδια του «Άφοβου κοριτσιού».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο έχει δηλώσει ότι το άγαλμα σημαίνει πολλά για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Η εγκατάστασή του πριν περίπου ένα χρόνο απέναντι από τον «Επιτιθέμενο Ταύρο», το διάσημο άγαλμα του Αρτούρο ντι Μόντικα και σύμβολο της Wall Street ήταν συμβολική και καθόλου τυχαία.

Ενώ προοριζόταν για περιοδική εγκατάσταση, η δημοφιλία του κοριτσιού οδήγησε τους ιθύνοντες και τις αρχές της πόλης να αναζητήσουν μια μόνιμη θέση για το αγαπητό αυτό έργο τέχνης στο δημόσιο χώρο. Μάλιστα η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη για το γλυπτό, ώστε η καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε έχει κατασκευάσει 1.000 αντίγραφα, ύψους 61 εκατοστών, απολύτως πιστά στο πρωτότυπο, τα οποία διαθέτει αντί 6.500 δολαρίων το ένα.

Ένα αντίγραφο του γλυπτού αποκαλύφθηκε και έξω από το Grand Hotel στο Όσλο της Νορβηγίας στις 8 Μαρτίου 2018. Απέναντι ακριβώς από το νορβηγικό κοινοβούλιο Stortinget. Το Fearless Girl αποσκοπεί να «στείλει ένα μήνυμα» σχετικά με την ποικιλομορφία των φύλων στο χώρο εργασίας και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια τους.