Είναι πλέον επίσημο. το περίφημο και αινιγματικό Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα εκτεθεί στο Αμπού Ντάμπι για πρώτη φορά.

Παρά τη σύγχυση που ακόμα και σήμερα περιβάλλει τόσο τον αγοραστή όσο και τη μεταφορά του στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι με τα σενάρια να αναφέρουν «μάχη» ανάμεσα στους εμίρηδες για την απόκτησή του, η έκθεσή του στο κοινό είναι γεγονός και μετρά πλέον αντίστροφα.

Ο πίνακας θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Λούβρο στο Παρίσι προκειμένου να εκτεθεί στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί το 2019 για τα 500 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου. Η έκθεση στο Λούβρο θα διεξαχθεί από τις 24 Οκτωβρίου 2019 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020.

Το έργο που θεωρήθηκε ως «χαμένος» Λεονάρντο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα ενώ επί σειρά ετών θεωρείτο αντίγραφο.

Το «Άγιο Δισκοπότηρο» όλων των έργων ζωγραφικής όπως το αποκαλούν, πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s μέσα μόλις σε 19 λεπτά για 450,3 εκατομμύρια δολάρια καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα παγκοσμίως. Η τιμή εκκίνησης του πίνακα ήταν στα 70 εκατομμύρια δολάρια και ο οίκος εκτιμούσε με τη σειρά του πως θα πωληθεί γύρω στα 100 εκατομμύρια.

Για την ιστορία, ο πίνακας είχε πουληθεί για πρώτη φορά έναντι 45 στερλινών το 1958, πριν αναγνωριστεί ως αυθεντικός «Λεονάρντο» το 2005. Βρισκόταν στην κατοχή του Ρώσου εκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος τον είχε αγοράσει αντί 127,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος τον είχε αγοράσει λίγο καιρό νωρίτερα αντί 80 εκατομμυρίων δολαρίων.