Από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ξεκινά στην Πύρνα ένας νέος κύκλος ομιλιών επιστημονικού ενδιαφέροντος, με τον Δημήτρη Λυβάνιο, την Marta Silvia Dios Sanz και τον Αριστείδη Χατζή να συζητούν τρέχοντα ή και διαχρονικά ζητήματα.

Δημήτρης Λυβάνιος:
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: όψεις μιας ιστορικής συμβίωσης»

Ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ Δημήτρης Λυβάνιος διερευνά, από το βήμα της Πύρνας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη «μακρά διάρκεια», από την επιβολή της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελληνικό χώρο μέχρι και τις εξελίξεις κατά τη διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον Ερντογάν, ώστε να αναδειχθούν οι συνέχειες αλλά και οι τομές των διμερών μας σχέσεων. Στα ζητήματα που θα εξεταστούν περιλαμβάνονται η θέση των Ελλήνων στο οθωμανικό σύστημα, ο ρόλος του κεμαλισμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, το «Κυπριακό» και το λεγόμενο «νεο-οθωμανικό» παράδειγμα του Ερντογάν.

Έναρξη: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου
Λήξη: Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 (εκτός από αργίες)
Ώρα: 18.30-20.00
Τιμή: Μέλη 255€ (ενότητα 15 ομιλιών). Μεμονωμένη ομιλία: 20€ (Μέλη), (23€ Φίλοι)
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 2106230913

Marta Silvia Dios Sanz:
«Δον – Κιχώτης: η ζωή ως μεταφυσική περιπέτεια»

Οι συναντήσεις αυτές, με εισηγήτρια την φιλόλογο & μεταφράστρια Marta Silvia Dios Sanz, προτείνουν την ανάγνωση ως δυναμική πράξη στην οποία κάθε αναγνώστης εμπλέκεται ενεργά στο αριστουργηματικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες όπου, όχι μόνο προαναγγέλλονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά του μοντέρνου μυθιστορήματος, αλλά και τίθενται τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής. Ο οικουμενικός χαρακτήρας του Δον Κιχώτη εξακολουθεί να συγκινεί και να μαγεύει τους ανθρώπους, ελπιδοφόρο σημάδι σε μια εποχή όπου ο καθένας υφίσταται βομβαρδισμό του νου με εικόνες που έχουν δημιουργήσει μια πλασματική πραγματικότητα, διαμετρικά αντίθετη με εκείνη του ήρωα του Θερβάντες.

Έναρξη: Τρίτη 9 Οκτωβρίου
Λήξη: Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019
Ώρα: 11.30-13.00
Ενότητα 12 ομιλιών
Τιμή: Μέλη 204€, Φίλοι 235€ (μεμονωμένη ομιλία: Μέλη 20€, Φίλοι 23€)
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 2106230913

Αριστείδης Χατζής:
«Τα οικονομικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς»

Στο σεμινάριο αυτό που παντρεύει δύο φαινομενικά ασύνδετους όρους -όπως φανερώνει ο τίτλος του, όμως τελικά απόλυτα συνδεδεμένους, θα απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως:

• Γιατί ξέσπασε στην Ελλάδα μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της Ευρώπης;
• Πώς επιλέγεις τον σύντροφό σου;
• Πώς λαμβάνει αποφάσεις ένας ορθολογικός εγκληματίας;
• Γιατί η νομιμοποίηση των αμβλώσεων μείωσε την εγκληματικότητα στις Η.Π.Α.;
• Γιατί οι ζώνες ασφαλείας αυξάνουν τον αριθμό των ατυχημάτων;
• Γιατί οι άνθρωποι φέρονται, σε αρκετές περιπτώσεις, ανορθολογικά, βλάπτοντας με τις επιλογές τους τον ίδιο τους τον εαυτό;
• Γιατί ο γάμος μοιάζει με διμερές μονοπώλιο;

Τις απαντήσεις εκμαιεύει, με την άρτια επιστημονική κατάρτιση και το προσηνές και γλάφυρο ύφος του ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής.

Έναρξη: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου
Λήξη: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου
Ώρα: 18.30-20.00
Ενότητα 8 ομιλιών
Τιμή: Μέλη 144€, Φίλοι 165€ (μεμονωμένη ομιλία: Μέλη 20€, Φίλοι 23€)
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 2106230913

Περισσότερες πληροφορίες για την ΠΥΡΝΑ

Η ΠΥΡΝΑ είναι αστική (μη κερδοσκοπική) πολιτιστική εταιρεία, που λειτουργεί τα τελευταία 22 χρόνια, με σκοπό τη δια βίου μάθηση, την προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργική ψυχαγωγία για ενήλικες και παιδιά. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και στηρίζεται στη συμμετοχή μελών και φίλων και σε χορηγίες ιδρυμάτων, εταιρειών και ιδιωτών. Στην στέγη της στην Κηφισιά, μια μονοκατοικία με κήπο, την οποία μισθώνει, γίνονται καθημερινά ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Παράλληλα, η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε και λειτουργεί το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® και στηρίζει ευάλωτες ομάδες με κοινωφελείς δράσεις, κυρίως γύρω από την εκπαίδευση των παιδιών.

Το πρόγραμμα της Πύρνας κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.pyrna.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΠΥΡΝΑ: Κοκκιναρά 43, Κηφισιά, Δευτέρα – Παρασκευή, εκτός Τετάρτης: 10:00-14:00 & 17:00-19:00, τηλ. 2106230913, fax: 2106232141, email: pyrnanet@otenet.gr.