Γιατί μπήκες εκεί μέσα; Δεν θα μπήκες για καλό. Η πόρτα κλείνει. Παγιδεύεσαι. Πανικοβάλλεσαι. Κάτι κακό θα σου συμβεί. Πρέπει να φύγεις. Προσπαθείς να σπάσεις το τζάμι. Με τον πυροσβεστήρα ίσως. Δεν μπορείς καλά καλά να τον σηκώσεις. Δεν είσαι καλά. Είσαι θολός. Όλα είναι θολά. Πρέπει να φύγεις από εκεί. Σέρνεσαι να βγεις από κάτω. Κλωτσάνε το τζάμι. Το τζάμι σπάει πάνω σου. Κλωτσάνε το κεφάλι σου. Εν χορώ. Συντονισμένα. Είναι σαν να χορεύουν. Έναν χορό παραδοσιακό. Και τώρα και μια κατακόρυφη να σκάσει το κεφάλι σου στο πεζοδρόμιο.

Μια κάμερα καταγράφει τη σκηνή. Ειδάλλως όλα θα τα μαθαίναμε αλλιώς. Και θα τα πιστεύαμε. Γιατί να μην τα πιστέψουμε; Ειδάλλως όχι μόνο θα τα μαθαίναμε αλλιώς, αλλά δεν θα τους δίναμε και τόση σημασία. Οι περισσότεροι δεν θα τα μαθαίναμε καν. Υπάρχει όμως η εικόνα. Που δείχνει τι έγινε. Ε και τι έγινε που δείχνει τι έγινε; Ο καθένας βλέπει αυτά που θέλει να δει. Ο καθένας βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά του πιστεύω. Διαλέγεις πλευρά. Με τον ιδιοκτήτη ή με τον εισβολέα. Με τον μαγαζάτορα ή με τον κλέφτη. Με τον νόμιμο ή με τον παράνομο. Με τον υγιή ή με το πρεζόνι. Με τον κανονικό ή με τον ανώμαλο. Με την κλωτσιά ή με το κεφάλι.

Είμαι ο δυνατότερος. Κάτι έκανα στη ζωή μου σωστά. Κάτι έκανες στη ζωή σου λάθος

Ναι ρε, θα προστατευθούμε. Ναι ρε, αν μας δοθεί η ευκαιρία θα σας λιώσουμε. Είμαστε οι περισσότεροι. Δεν θα μας κάνετε να ξεχάσουμε όσα ξέραμε. Φυσικά και δικαιούμαστε να σκοτώσουμε όποιον υποπτευθούμε ότι μπήκε για κακό. Φυσικά και ο ισχυρότερος δικαιούται να πατάει στο κεφάλι τον λιγότερο ισχυρό. Έτσι κάνουν με το δικό μας κεφάλι οι ισχυρότεροι. Έτσι θα κάνουμε στο κεφάλι των λιγότερο ισχυρών. Αρκετά με όσους δεν είναι σαν εμάς. Αρκετά με όσους μας απείλησαν. Αρκετά με όσα μας φόβισαν. Έχουμε δίκιο. Το παίρνουμε στα χέρια μας και τα πόδια μας. Θα λιώσουμε όποιον βρεθεί στο δρόμο μας και είναι πιο αδύναμος από μας. Κι αν είναι πιο αδύναμος από μας, καμιά κάμερα δεν μπορεί να αλλάξει τον βασικό νόμο της ζωής. Ο δυνατός πατά τον αδύναμο στο κεφάλι. Ο ένας πατά τον άλλο στο κεφάλι αν τον βρει μπόσικο.

Έχω τη δύναμη να σε πατήσω στο κεφάλι – δεν είχες τη δύναμη να σηκώσεις έναν πυροσβεστήρα. Είμαι ο δυνατότερος. Κάτι έκανα στη ζωή μου σωστά. Κάτι έκανες στη ζωή σου λάθος. Έχω ήδη δικαιωθεί. Έχω ήδη νικήσει. Ζω. Είσαι νεκρός.