Είναι το μεγαλύτερο, το πιο ποθητό μουσικό φεστιβάλ του κόσμου. Έχει γίνει σχεδόν τόσο κακόφημο τα τελευταία χρόνια για το βουνό των σκουπιδιών που αφήνουν οι φανς στο πέρασμά τους, όσο διάσημο για τη μουσική του.

Οι διοργανωτές έχουν φτάσει σε αδιέξοδο έτσι η πρώτη ανακοίνωση για το φετινό φεστιβάλ είναι η απαγόρευση των πλαστικών μπουκαλιών σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η παλίρροια των αποβλήτων που κατακλύζει το χώρο. Φέτος στους χώρους του φεστιβάλ δε θα πωλούνται πλέον πλαστικά μπουκάλια νερού ως συμβολή τους στη διατήρηση ενός πιο καθαρού περιβάλλοντος.

Παγκοσμίως πωλούνται ένα εκατομμύριο φιάλες ανά λεπτό και η αγορά τους είναι σχεδόν τόσο επικίνδυνη όσο και η κλιματική αλλαγή. Η νεώτερη κόρη του ιδρυτή του φεστιβάλ Michael Eavis, Emily λέει πως αυτό είναι μόνο η αρχή της συμβολής του φεστιβάλ για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι κάτι που απασχολεί εδώ και χρόνια τους διοργανωτές, καθώς ο χώρος, ειδικά αν έχει βρέξει μετατρέπεται σε μια άθλια χωματερή. Οι εικόνες που κάνουν κάθε χρόνο το γύρο του κόσμου είναι αποκαρδιωτικές. Το φεστιβάλ ενθαρρύνει το κοινό να φέρει μαζί του φέτος το δικό του επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι, αλλά θα υπάρχουν και επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια στην περιοχή.

Το πλαστικό και η χρήση του είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές των μεγάλων φεστιβάλ και συναυλιών σε όλο τον κόσμο. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και τα δοχεία τροφίμων, τα μαχαιροπήρουνα, και σχεδόν όλα τα είδη μιας χρήσης.

Η Greenpeace εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Και περισσότερα από ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πωλήθηκαν στο Glastonbury το 2017.

Φέτος  οι διοργανωτές θα αυξήσουν επίσης τον αριθμό των θαλάμων WaterAid στην περιοχή όπου οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα μπορούν να ξαναγεμίσουν τα μπουκάλια τους ή να πάρουν δωρεάν ένα φλυτζάνι νερό. Το νερό και τα αναψυκτικά σε ανακυκλώσιμα κουτιά θα είναι διαθέσιμα για αγορά από όλους τους εμπόρους που πωλούσαν παλαιότερα αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκάλια. Η τροφοδοσία του backstage θα γίνει επίσης με κονσερβοποιημένα ποτά και επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού που θα είναι διαθέσιμα στους καλλιτέχνες.

Το φεστιβάλ δεν χρησιμοποιεί ήδη πλαστικά δοχεία μιας χρήσης στα μπαρ και τα βραχιολάκια που φορούν οι φανατικοί της μουσικής είναι κατασκευασμένα από ύφασμα.