Επιμέλεια: Ελ.Γ.

Βραβείο με πολιτικό μήνυμα ήταν ο φετινός Χρυσός Φοίνικας που δόθηκε το βράδυ της Κυριακής 22 Μαΐου στις Κάννες στον Κεν Λόουτς για την ταινία του «I, Daniel Blake», ρίχνοντας παράλληλα την αυλαία της 69ης διοργάνωσης, έπειτα από δύο εβδομάδες γεμάτες προβολές.

Η ταινία παρουσιάζει έναν 59χρονο ξυλουργό, ο οποίος έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο κρίνεται ακατάλληλος για εργασία, όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νιουκάστλ κρίνουν πως δεν δικαιούται το ανάλογο επίδομα.

Ο 79χρονος σκηνοθέτης δήλωσε μεταξύ άλλων στην τελετή λήξης: «Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο μας που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό, που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις. Μία είναι να παρουσιάζει το σινεμά της διαμαρτυρίας των ανθρώπων, που παρουσιάζει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία κι ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε ν’ απελπιστούμε, κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά παίρνει την εξουσία. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος»

Κεν Λόουτς, ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα 2016

Κεν Λόουτς, ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα 2016

Τα βραβεία φέτος είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον, μιας και η ελληνική συμπαραγωγή «Γυρίζοντας τον κόσμο» (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, που υποστηρίχθηκε από το ταμείο συμπαραγωγών του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα».  Στο ίδιο τμήμα νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία  «The Happiest Day in the Life of Olli Maki» του Γιούχο Κουοσμάνεν από τη Φινλανδία.

Η Αριάν Λαμπέντ στο «Γυρίζοντας τον Κόσμο»

Η Αριάν Λαμπέντ στο «Γυρίζοντας τον Κόσμο»

Παρά τις χλιαρές κριτικές, η νέα ταινία του 27χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν, «Ιt’s Only the End of the World», απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix) της Επιτροπής,

Ο 27χρονος Καναδός Ξαβιέ Ντολάν με το βραβείο πρωτότυπης ταινίας

Ο 27χρονος Καναδός Ξαβιέ Ντολάν με το βραβείο πρωτότυπης ταινίας

Το Βραβείο σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο Κριστιάν Μουντζίου για το «Bacalaureat» και ο Ολιβιέ Ασαγιάς για το «Personal Shopper». Στο «Bacalaureat», ο Κριστιάν Μουνγκίου παρουσιάζει με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τους συμβιβασμούς και τη διαφθορά μέσα στη ρουμανική κοινωνία. Στο φιλμ «Personal Shopper», ο Ασαγιάς αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Μορίν, η οποία ελπίζει να επικοινωνήσει με το πνεύμα του δίδυμου αδελφού της που πέθανε λίγους μήνες νωρίτερα.

Το βραβείο Ά γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Φιλιππινέζα Ζακλίν Χοσέ για την ερμηνεία της στο «Ma’ Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα, ενώ το αντίστοιχο βραβείο στην ανδρική κατηγορία απενεμήθη στον Ιρανό Σαχάμπ Χοσεϊνί για την ερμηνεία του στην ταινία «Salesman» του Ασγκάρ Φαραντί.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Τζορτζ Μίλερ, ήταν οι: Βανέσα Παραντί, Βαλέρια Γκολίνο, Μαντς Μίκελσεν, Λάζλο Νέμες, Αρνό Ντεπλεσάν, Καταγιούν Σαχαμπί και Ντόναλντ Σάδερλαντ.

Στιγμιότυπο από την τελετή λήξης του 69ου Φεστιβάλ Καννών

Στιγμιότυπο από την τελετή λήξης του 69ου Φεστιβάλ Καννών

Ακολουθούν τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Εξ ημισείας στον Κριστιάν Μουντζίου για το «Bacalaureat» και τον Ολιβιέ Ασαγιάς για το «Personal Shopper»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«It’s Only the End of the Worl» του Ξαβιέ Ντολάν

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Σαχάμπ Χοσεϊνί για το «Salesman» του Ασγκάρ Φαραντί

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Ζακλιν Χοσέ για το «Ma’ Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Ασγκάρ Φαραντί για το «The Salesman»

Βραβείο της Επιτροπής
«American Honey» της Άντρεα Άρνολντ

Χρυσή Κάμερα
«Divines» της Ούντα Μπενιαμίνα

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας
«Timecode» του Χουάνχο Χιμένες

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας
Στον σπουδαίο Γάλλο ηθοποιό Ζαν – Πιερ Λεό.