Η Βρετανή καλλιτέχνης Monster Chetwynd φωτίζει την γκαλερί Tate Britain του Λονδίνου με γιγαντιαίες λεοπαρδάλεις, γυμνοσάλιαγκες σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν συζήτηση για τη μη βιώσιμη χρήση της ενέργειάς μας.

Η Alalia Chetwynd, υποψήφια για το βραβείο Τέρνερ, έχει το ψευδώνυμο Monster Chetwynd, το έργο της σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής περιόδου και τις γιορτές φωτίζοντας την πρόσοψη της Tate Britain με μια σειρά από γυμνοσάλιαγκες που καλύπτονται με LED. Με μήκος πάνω από 10 μέτρα, κάθε γιγαντιαίο γλυπτό έχει κατασκευαστεί από λιπασματοποιημένα υλικά, όπως το ξύλο, και η τσόχα με στόχο κάθε στοιχείο να ανακυκλωθεί, όταν κατέβουν τα έργα της μετά από διάστημα τριών μηνών.

Η καλλιτέχνης εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει την εγκατάσταση, αφού είδε τα τελετουργικά ζευγαρώματος της λεοπάρδαλης και του γυμνοσάλιαγκα σε μια τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Life in the Undergrowth από τον Βρετανό ιστορικό της φυσικής ιστορίας  David Attenborough.

Οι γυμνοσάλιαγκες αναπαράγονται αφήνοντας στα δέντρα ένα στρώμα βλέννας, αυτό αναπαριστούν τα φωτεινά και πολύχρωμα LED που «τρέχουν» στην πρόσοψη του κτιρίου. Μέσω αυτών των υπνωτικών, εντυπωσιακών και τελετουργικών πρακτικών ζευγαρώματος οι γυμνοσάλιαγκες μάς υπενθυμίζουν ότι το σκοτάδι του χειμώνα μπορεί να είναι μια περίοδος ανανέωσης και αναγέννησης, όπως λένε οι υπεύθυνοι της Tate. Είναι ένα μήνυμα για τη ζωή που επέρχεται και ακολουθεί το σκοτάδι.

Η χρήση του φωτός αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον της Chetwynd για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η έρευνά της την οδήγησε στο να διαπιστώσει ότι διάφορα είδη μπορούν να αναπαράγουν φως, τη λεγόμενη βιοφωταύγεια, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό ακόμα και των δρόμων. Με τα φώτα τα πλάσματα που συνήθως δε θεωρούμε φιλικά και όμορφα μετατρέπονται σε ένα «θαυμαστό και αιθέριο θέαμα», με την ελπίδα δημιουργίας ενός διασκεδαστικού και συναρπαστικού κόσμου που θα χρησιμοποιεί εναλλακτικά την ενέργεια.

Η εγκατάσταση της Chetwynd θα υπάρχει στην είσοδο  της γκαλερί Tate Britain του Λονδίνου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.