Στις 19 Μαΐου του 1962, όλα τα μάτια ήταν καρφωμένα επάνω στη Μέριλιν Μονρόε. Ο πρόεδρος Κένεντι γιόρταζε τα 45α γενέθλιά του. Είχε τελειώσει το δείπνο του στο Four Seasons και θα συνέχιζε με ένα πάρτι στο Madison Square Garden, όπου τον περίμεναν 15.000 θεατές, φίλοι και χορηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά όχι και η Τζάκι Κένεντι, καθώς γνώριζε για τη σχέση του Προέδρου με την Αμερικανίδα σταρ.

Όταν έσβησαν τα φώτα, η Μέριλιν κατευθύνθηκε προς τη σκηνή φορώντας μια λευκή ερμίνα που έβγαλε για να αποκαλύψει ένα φόρεμα απόλυτα εφαρμοστό, στο χρώμα του δέρματος κεντημένο με 2.500 πολύτιμους κρυστάλλους. Λένε ότι είχε παραγγείλει στον Jean Louis, που το σχεδίασε, να μοιάζει «σαν να μη φορά τίποτα».

Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδά το "Happy Birthday, Mr. President"

Η φαντασίωση εκατομμυρίων Αμερικανών στεκόταν εκεί, απέναντί τους και έμοιαζε γυμνή. Ήθελε να σκανδαλίσει και να προκαλέσει το κοινό και τα κατάφερε. Δε φορούσε τίποτα κάτω από το φόρεμα, που ήταν στενό και εφαρμοστό, διέγραφε το σώμα της πόντο – πόντο. Ήθελε για άλλη μια φορά να μαγέψει τον πρόεδρο.

Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδά το "Happy Birthday, Mr. President"

Και τραγούδησε το «Happy Birthday, Mr. President», με έναν τρόπο που έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου. Ο Κένεντι δήλωσε ανεβαίνοντας με τη σειρά του στη σκηνή, «Τώρα μπορώ να αποσυρθώ από την πολιτική, αφού μου τραγούδησαν τα “χρόνια πολλά” με τόσο εκπληκτικό και γλυκό τρόπο».

Η Μέριλιν Μονρόε πέθανε τρεις μήνες αργότερα και τα πράγματά της τα κληροδότησε στον Lee Strasberg, διευθυντή του διάσημου Actors Studio, όπου φοιτούσε η Μέριλιν. Το 1999, το περίφημο, στολισμένο με κρυστάλλους ρούχο, ήταν μέρος μιας δημοπρασίας της περιουσίας της, που απέφερε 1.267.000 δολάρια. Κανένας δεν είχε πληρώσει περισσότερα, ούτε για το περίφημο φόρεμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα που έπιασε το 1997,  225.000 δολάρια. Τώρα το φόρεμα δημοπρατείται ξανά, στις 17 Νοεμβρίου 2016 στο Λος Άντζελες, από τον οίκο δημοπρασιών Julien. Εκτιμάται ότι θα πιάσει 2 έως 3 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία.

Το φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε όταν τραγούδησε το «Happy Birthday, Mr. President»