Ο όρος «κοινωνία των πολιτών» είναι πολυφορεμένος. Και σε μια εποχή που ακόμη σε όρους με σαφές περιεχόμενο έχουν έρθει τα πάνω κάτω, ο όρος είναι και πολύπαθος. Κανονικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει «ό,τι είναι συλλογικό, αλλά δεν είναι κράτος» ή με άλλα λόγια (αυτά της Κομισιόν) όλες τις μορφές κοινωνικής δράσης που πραγματοποιούνται από άτομα ή ομάδες που δε συνδέονται με το κράτος. Είναι τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι ΜΚΟ, που αποτελούν από κοινού έναν από τους πυλώνες της δημοκρατικής μας κοινωνίας.

Μέσω του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» το Ίδρυμα Μποδοσάκη διαχειρίστηκε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), στηρίζοντας έργα που είχαν ως στόχο την ενδυνάμωση αυτής ακριβώς της κοινωνίας των πολιτών, χρηματοδοτώντας πολλές και διάφορες ΜΚΟ: από την ΜΚΟ Colour Youth και τη Θετική Φωνή, μέχρι τον Σύλλογο Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα» και του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στους τομείς των κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ιδίως αυτών των μειονοτήτων και ευπαθών ομάδων) και στον τομέα της συμμετοχικής δημοκρατίας.

CulturePolis: Πολιτεία 2.0

CulturePolis: Πολιτεία 2.0

Αυτός ο τελευταίος τομέας αφορά τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, τη χρηστή διακυβέρνηση και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα χρηματοδότησε, μεταξύ άλλων, τρία προγράμματα που αξίζουν προσοχής τόσο για την αξία των ιδεών τους, όσο και για τα θετικά τους αποτελέσματα:

H ΜΚΟ «CulturePolis», που δραστηριοποιείται με βασικό σκοπό την ενημέρωση / ευαισθητοποίηση φορέων και κοινού σε θέματα που άπτονται του διαπολιτισμικού διαλόγου, της προώθησης νέων τεχνολογιών και της δημιουργικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, έτρεξε την πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας «Πολιτεία 2.0» που στοχεύει στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου και της αποτελεσματικότητας της κοινωνίας των πολιτών, εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη μετάβασης της πολιτικής προς νέες εφαρμογές. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του προγράμματος ήταν τα πιλοτικά εργαστήρια καινοτομίας για το συμμετοχικό σχεδιασμό ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα από τους πολίτες. Τα αποτελέσματα των τεσσάρων εργαστηρίων ανοίγουν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς φαντάζονται οι Έλληνες την ιδανική πολιτεία, τι περιμένουν από το Σύνταγμα και πώς ορίζουν τη σύγχρονη δημοκρατία.

CulturePolis: Πολιτεία 2.0

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Επιστήμη για σένα» (SCIFY), που ασχολείται με τη δημιουργία ανοικτών, ελεύθερα προσβάσιμων, ολοκληρωμένα προϊόντων πληροφορικής, τα οποία διαθέτει δωρεάν στο κοινό, έστησε την πλατφόρμα «DemocracIT» με σκοπό να βελτιώσει τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης των νομοσχεδίων. Η πλατφόρμα ουσιαστικά μας προτείνει έναν άλλο, πιο φιλικό, πιο εύχρηστο και πιο «ενεργητικό» σχεδιασμό για το Opengov (την επίσημη ιστοσελίδα διαβούλευσης), δίνει μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να είναι το Opengov ώστε να ενθαρρύνει περαιτέρω τη συμμετοχή των πολιτών και να απλοποιήσει τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Το Δίκτυο Απασχόλησης και Κοινωνικής Μέριμνας, μια ΜΚΟ με ειδίκευση στη στήριξη ευάλωτων και ευπαθών ομάδων που υφίστανται αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, συνεργάστηκε με το Δήμο Κορυδαλλού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση του προγράμματος «DemoCU», μιας πλατφόρμας για τη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Χρησιμοποιώντας ως πιλοτικό παράδειγμα το Δήμο Κορυδαλλού, το έργο πρότεινε ουσιαστικά μια συγκεκριμένη εφαρμογή της συμμετοχικής δημοκρατίας στον τομέα του πολιτισμού και αθλητισμού: οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη λήψη των αποφάσεων και στο σχεδιασμό της στρατηγικής του δήμου τους στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς, που ούτως ή άλλως βρίσκονται συχνότατα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Τα τρία αυτά παραδείγματα, που αξίζουν το χρόνο σας, δείχνουν πως τα χρήματα που διέθεσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη έπιασαν τόπο – επειδή δεν είναι όλα ίσωμα, ούτε είναι όλοι ίδιοι. Σε μια εποχή που το συνεχές βάθεμα της κρίσης μας κάνει όλο και πιο αυστηρούς στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, δεν υπάρχει ίσως πιο παρήγορο σημάδι από τα χρήματα που πιάνουν πράγματι τόπο. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στην ολοήμερη ανοιχτή γιορτή για την κοινωνία των πολιτών που οργανώνει το Ίδρυμα Μποδοσάκη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο στόχος θα είναι αυτός: να δούμε το πραγματικό αποτύπωμα όλων αυτών των δράσεων και να ελπίσουμε στα επόμενα.

Info: Είμαστε όλοι Πολίτες: Η μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών | Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 11:00-22:00 | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Είσοδος ελεύθερη

Talk Forward: Δημοκρατία & Ενεργοί πολίτες | Συζήτηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιων αρχών, καθώς και του κοινού, για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών | Συντονίζει ο Χρήστος Γραμματίδης | Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 12:30 – 13:45 | Χώρος: Αεριοφυλάκιο 2 – Innovathens | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Σχετικά άρθρα: Είμαστε όλοι πολίτες… έτσι απλά;, από την Άννα Ρούτση