Ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης και η φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή είναι οι πρωταγωνιστές του νέου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «Φάροι», παραγωγής COSMOTE TV, που προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY την Κυριακή 9 Απριλίου. Άνθρωποι που μέσα από τη δημιουργική τους ματιά αναδεικνύουν είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, τα προβλήματα ευπαθών ομάδων, την ανάγκη ισοτιμίας και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Ο Χρήστος Αλεφάντης δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι ο άνθρωπος που από το 2013 έκανε τους άστεγους ορατούς μέσα από το πρώτο ελληνικό περιοδικό του δρόμου, δείχνοντας στην υπόλοιπη κοινωνία ότι πρόκειται πάνω απ’ όλα για άτομα με αξιοπρέπεια. Ο Χρήστος Αλεφάντης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα περιοδικά δρόμου και από εκείνα τα χρόνια γοητευόταν από την ιδέα να είναι ενεργά δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται μέσα από τη δουλειά του, τη δημοσιογραφία. Στην Αυστραλία γνώρισε και τις ποδοσφαιρικές ομάδες αστέγων, μια κοινωνική πρωτοβουλία που ξεκίνησαν το 2011 τα περιοδικά δρόμου.

O δημοσιογράφος Χρήστος Αλεφάντης

O δημοσιογράφος Χρήστος Αλεφάντης

Ήρθε στην Ελλάδα και κατάφερε να κάνει πράξη αυτό που είχε δει στην Αυστραλία και τον είχε μαγέψει, να βοηθήσει με τη σειρά του, τους άστεγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έτσι, έγινε πρώτα η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων και στη συνέχεια το περιοδικό δρόμου Σχεδία. Για την έκδοση του περιοδικού εργάζονται – εκτός από τον ίδιο στη θέση του διευθυντή σύνταξης – μια ομάδα από περίπου 30-40 δημοσιογράφους, σκιτσογράφους, φωτογράφους, οι οποίοι δουλεύουν εθελοντικά. Η δε ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων έχει πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες, αντίστοιχων ομάδων, στο εξωτερικό, με τα μέλη της – άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες – να αισθάνονται χρήσιμοι, ικανοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

O Γιάννης Σερβετάς ως πωλητής του Περιοδικού Σχεδία

O Γιάννης Σερβετάς ως πωλητής του Περιοδικού Σχεδία

Η φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή φωτογραφίζει και γράφει ασταμάτητα πάνω από είκοσι χρόνια στον κόσμο για την κοινωνική δικαιοσύνη, έχοντας εστιάσει στην Αφρική και στην Ασία ενώ έχει αποσπάσει πολλές διεθνείς διακρίσεις. Έχει δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, ανάμεσά τους και το National Geographic. Έχει ταξιδέψει στις πιο μακρινές γωνιές της Γης για να καλύψει με τη φωτογραφική της μηχανή γεγονότα κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά. Έχει καταφέρει να αφήσει τη σφραγίδα της με τη δική της καλλιτεχνική και δημοσιογραφική ματιά, τολμώντας να φτάσει μέχρι εκεί, που άλλοι δεν μπορούν ούτε καν να φανταστούν.

Η φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή

Η φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή

Εκθέτει τα έργα της από τις κοσμικές γκαλερί των μεγαλουπόλεων μέχρι τις παραγκουπόλεις και τις φτωχογειτονιές σε όλον τον κόσμο. Θέλει τα θέματα της να συγκινούν τον θεατή όπως συγκινούν και την ίδια. Πιστεύει ότι η ευτυχία θρέφει το σώμα και η λύπη το πνεύμα. Έχει βραβευτεί αρκετές φορές για το έργο της: το 2003 στη Βηρυτό από την UNESCO στο 2ο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φόρουμ της Μεσογείου, το 1999 στην Βαρκελώνη στην Primavera Fotografica, το 1998 στο Γιοχάνεσμπουργκ στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Καλλιτεχνών, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτορεπορτάζ SCOOP στη Γαλλία για το θέμα “Το φυλαχτό – οι αλμπίνοι της Τανζανίας”. Το περιοδικό LIFE την έχει επίσης ξεχωρίσει ως μία Φωτογραφία της Χρονιάς για την εικόνα της με τίτλο “Πύρινα Φτερά” που τράβηξε στα βίαια γεγονότα που εξελίχθησαν στο Σύνταγμα τον Οκτώβριο του 2011.

Info:

Η εκπομπή «Φάροι» αποτελείται από 12 επεισόδια, διάρκειας 50 λεπτών, που προβάλλονται κάθε Κυριακή βράδυ στις 23.00 και σε δεύτερη προβολή κάθε Τετάρτη στις 17.00 στο COSMOTE HISTORY της COSMOTE TV.

Η σειρά είναι διαθέσιμη και on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.