Η Tate Britain δικαίως υπερηφανεύεται για την καινούργια της έκθεση, την πρώτη ατομική έκθεση από το 1933, αφιερωμένη στον μεγάλο και εκ των τελευταίων εκπροσώπων των Προραφαηλιτών και εφευρέτη ενός μοναδικού προσωπικού κόσμου, ενός κόσμου γεμάτου με τους χαρακτήρες και τα τροπικά του μεσαιωνικού ρομαντισμού, του Έντουαρντ Μπερν-Τζόουνς.

Με σπουδές στην Καλών Τεχνών του Μπέρμιγχαμ και στη σχολή θεολογίας στο Κολέγιο Έξετερ, ο Μπερν – Τζόουνς συναντήθηκε με τον Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι το 1852, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά τη σταδιοδρομία του και μετακόμισε στο Λονδίνο, ενώ με τον φίλο του και σπουδαστή της θεολογίας Ουίλιαμ Μόρις ταξίδεψαν στους μεγάλους καθεδρικούς ναούς της Γαλλίας και ενθουσιάστηκαν από το μεγαλείο, την αρχιτεκτονική και την πλούσια διακόσμησή τους.

Adoration of the Magi (1894), Edward Burne-Jones. Manchester Metropolitan University Special Collections

Μαζί, ο Μόρις και ο Μπερν – Τζόουνς διακοσμούν εκκλησίες με τεράστιες μυθικές υαλογραφίες, από τα πλέον διάσημα έργα του μέχρι σήμερα, ενώ διάσημα είναι τα έργα του με ρομαντικούς πίνακες της μεσαιωνικής ιπποσύνης, όπως «Μέρλιν και Νίμονε» (1858 – 1859, Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, Λονδίνο), «Δανάη ή ο μπρούντζινος πύργος» (1872, Πινακοθήκη Γλασκώβης) και «Ο βασιλιάς Κοφέτουα και η ζητιάνα» (1884, Πινακοθήκη Τέιτ, Λονδίνο).

Ο Μπερν – Τζόουνς απέκτησε τη φήμη ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της Αγγλίας. Οι επισκέπτες της Tate έως τις 24 Φεβρουαρίου 2019 θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν περισσότερα από 150 έργα του.

Desiderium (1873), Edward Burne-Jones. Tate

Perseus and the Sea Nymphs (The Arming of Perseus) (c. 1876), Edward Burne-Jones. Southampton City Art Gallery

The Doom Fulfilled (1888), Edward Burne-Jones. Staatsgallerie, Stuttgart

Love Among the Ruins (1870–73), Edward Burne-Jones.

Info έκθεσης:

Edward Burne-Jones | 24 Oκτωβρίου 2018 – 24 Φεβρουαρίου 2019 | Tate Britain