Άραγε πόσα γνωρίζουμε για τους ωκεανούς που περιβάλλουν και καλύπτουν τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας;

Τι είδους και τι μορφές ζωής φιλοξενούν η άβυσσος των ωκεανών, εκεί όπου το φως του Ήλιου δεν φτάνει; Και τελικά ποιες είναι οι συνέπειες της αλόγιστης συμπεριφοράς μας στο περιβάλλον και στα πλάσματα της φύσης;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα που συνδέονται με το υγρό στοιχείο, με τις μορφές ζωής που φιλοξενεί, έρχεται να δώσει η νέα παραγωγή του BBC Earth και της Ocean X Media, του 2018, με τον τίτλο: «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας», που θα φιλοξενεί από τις 27 Φεβρουαρίου 2019, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Καθισμένη αναπαυτικά σε μια από τις θέσεις, βούλιαξα κυριολεκτικά μέσα στους ωκεανούς και απόλαυσα εικόνες παραδείσιας ομορφιάς, εικόνες που αν και μεγαλωμένη με τα ντοκιμαντέρ του Κουστώ, δεν είχα ποτέ ξαναδεί: εξαιρετικής ομορφιάς ψάρια, ξεχωριστής διάπλασης και αυξημένης νοημοσύνης να προσπαθούν να συλλέξουν την τροφή τους, περίεργα πορτοκαλοκόκκινα χταπόδια να προτάσσουν για πανοπλία τους κοχύλια του βυθού σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα πεινασμένα απειλητικά μεγάλα ψάρια, αλλά και οικογένειες θαλάσσιων ελεφάντων που προσπαθούν να προφυλάξουν τα «μωρά» τους σε λίγα μόλις τετραγωνικά πάγου, αφού πλέον τα παγόβουνα, θυμίζουν και αυτά είδος υπό εξαφάνιση.

Πρόκειται για μια εξαιρετική και συγκινητική ταινία, που μέσα στα 950 m2 του θόλου του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ωκεανούς και στις αβύσσους, εκεί όπου μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος. Μέσα από τη λιτή και σχεδόν ποιητική αφήγηση, οι βραβευμένοι παραγωγοί, (BBC Earth και OceanX Media), δημιούργησαν ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό όσο και ποιητικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή στη θάλασσα, έχοντας ταξιδέψει σε όλους τους ωκεανούς της Γης, από τις ακτές έως τα σκοτεινά βάθη τους.

Κάθε σκηνή χρειάστηκε ατελείωτες ώρες γυρισμάτων και υπομονής τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτήν, μιας και στόχος των δημιουργών ήταν να μας δώσουν την εικόνα του θαυμαστού και άγνωστου κόσμου που κρύβεται στα βάθη των ωκεανών. Χάρη στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Ωκεανογραφίας και της  τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να καταδυθούμε ακόμη βαθύτερα και να φτάσουμε σε σημεία των ωκεανών που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από λίγα χρόνια.

Την ίδια ώρα οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες μάς παρέχουν πλέον τη δυνατότητα ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού αποτελέσματος, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο εικόνας.

Στην πρώτη παρουσίαση της ταινίας, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου Δρ. Μάνος Κιτσώνας, τον  Δρ. Γιάννης Ίσσαρης, Μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την κα Κατερίνα Λέχου που μας συνοδεύει με την εκφραστική φωνή της σε αυτό το μαγευτικό εκπαιδευτικό ταξίδι στον «Γαλάζιο Πλανήτη μας», το ταξίδι.

Ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σημασία σε μια ταινία μεγάλης οθόνης (Giant Screen), έχει η αίσθηση που σου αφήνει. Η πολύτιμη εμπειρία των παραγωγών του BBC Earth και η κορυφαία ποιότητα των ταινιών μεγάλης επιφάνειας, εδώ συναντιούνται στη νέα ταινία «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας» στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα βασικά συστατικά επιτυχίας αυτής της ταινίας είναι τρία: η επιβλητική εικόνα, η υπέροχη μουσική του Hans Zimmer που έχει συνθέσει τη μουσική για την ταινία ο Βασιλιάς των Λιονταριών, ο Μονομάχος, το Interstellar  και εκφραστική και λιτή αφήγηση».

Νέα θέματα που δεν έχουν «ξαναβγεί» στη μεγάλη οθόνη

Ο Δρ. Γιάννης Ίσσαρης, μιλώντας για την προσωπική του σχέση με τους ωκεανούς, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν στον άνθρωπο να πλησιάσει ακόμα περισσότερα στο βυθό στο περιεχόμενο της νέας ταινίας: «Σε ένα ταξίδι από τις τροπικές περιοχές του πλανήτη προς τους πόλους, το ντοκιμαντέρ μάς παρουσιάζει καθημερινές ιστορίες και λεπτομέρειες από τις ζωές των κατοίκων της θάλασσας που δεν το γνωρίζαμε μέχρι αυτή τη στιγμή. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες κατάδυσης και κινηματογράφησης, αναδεικνύονται κλασσικά θέματα της θαλάσσιας οικολογίας, όπως τα τροφικά πλέγματα και οι σχέσεις ανταγωνισμού και αμοιβαιότητας μεταξύ των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά και νέα θέματα που δεν έχουν «ξαναβγεί» στη μεγάλη οθόνη, όπως οι διαφυγές ρευστών από τα βάθη των ωκεανών και η χρήση του ήχου για την επικοινωνία των ψαριών».

i

Η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου αφηγήτρια της νέας ταινίας, αναφέρθηκε στην ανθρώπινη προσέγγιση που κλήθηκε να επικοινωνήσει μέσα από τo ντοκιμαντέρ,  επισημαίνοντας: «Ζούμε έξω από τη φύση μας δυστυχώς και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ξανά σε σχέση με θέση μας. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε ότι δεν έιμαστε μόνοι μας αλλά είμαστε μια αλυσίδα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν είμαστε μονάδα. Είμαστε αλυσίδα. Το ξεχνάμε γιατί δυστυχώς δεν ζούμε στη φύση. Ζούμε σε αυτές τις άθλιες πόλεις. Και το ντοκιμαντέρ έρχεται να μας θυμίσει ακριβώς αυτό».

H ταινία αυτή τη στιγμή προβάλλεται σε περίπου 50 αίθουσες μεγάλης επιφάνειας σε όλο τον κόσμο και απευθύνεται τόσο σε παιδιά (από 8 ετών) όσο και σε ενήλικες:

Info:

 Διάρκεια: 40′ | Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 18:30, 20:30