Ο Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι ανακοίνωσε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ότι εργάζεται για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης, η οποία θα λειτουργήσει ως μέσο παρουσίασης όλων των βιβλίων του, καθώς επίσης θα χρησιμεύσει ως τόπος συνάντησης για την έρευνα και τις διεθνείς ανταλλαγές.

Η βιβλιοθήκη θα αρχειοθετήσει τα βιβλία του, τα διάφορα προσχέδια των μυθιστορημάτων του, τα υλικά που χρησιμοποιεί για να γράφει τα βιβλία του, τα μεταφραστικά του έργα, καθώς και τη συλλογή της μουσικής του, η οποία πάντα παίζει βασικό ρόλο στις ιστορίες του.

Η βιβλιοθήκη σχεδιάζεται στο Πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο. «Είμαι πολύ χαρούμενος αν αυτά τα υλικά φανούν χρήσιμα με οποιονδήποτε τρόπο σε όσους θέλουν να μελετήσουν τα έργα μου», δήλωσε ο 69χρονος Μουρακάμι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με στελέχη του Πανεπιστημίου Waseda. «Εύχομαι να είναι ένα μέρος πολιτιστικής ανταλλαγής με θετικό  και ανοιχτό κλίμα».

Χαρούκι Μουρακάμι

Χαρούκι Μουρακάμι

Ο Μουρακάμι, που εδώ και χρόνια φλερτάρει με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, άρχισε να γράφει ενώ δούλευε σ’ ένα τζαζ μπαρ στο Τόκιο, πριν αποφοιτήσει απ’ το Πανεπιστήμιο Waseda το 1975, εκεί που τώρα σχεδιάζει να ανοίξει την περίφημη βιβλιοθήκη του. Το ντεμπούτο του το έκανε με το μυθιστόρημα “Hear the Wind Sing” που κυκλοφόρησε το 1979, ενώ με το «Νορβηγικό Δάσος» το 1987, το πρώτο του μπεστ – σέλερ, καθιερώθηκε ως ένα νέο λογοτεχνικό αστέρι. Το τελευταίο του λογοτεχνικό πόνημα, το “Killing Commendatore“, έσπασε τα ταμεία στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία.

Η ιδέα της βιβλιοθήκης προέκυψε πριν λίγους μήνες, όταν ο Μουρακάμι αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή του υλικού του, το οποίο είχε αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία 40 χρόνια που δεν μπορούσε να αποθηκευτεί πουθενά στο σπίτι και στο γραφείο του.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Waseda, ένα μικρό κομμάτι του αρχείου θα μπει στη βιβλιοθήκη μέσα στο 2019. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Kaoru Kamata, δήλωσε ότι θέλει να κάνει τη βιβλιοθήκη ένα μέρος που αξίζει να δεις για όλους τους θαυμαστές του συγγραφέα αλλά και τους ερευνητές της Ιαπωνικής κουλτούρας και λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο.

Τα αρχικά αρχεία θα περιλαμβάνουν προσχέδια του «Νορβηγικού Δάσους» που έγραψε με το χέρι σε σημειωματάρια ενώ ταξίδευε στην Ευρώπη, καθώς και μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τους αγαπημένους του συγγραφείς, όπως οι Raymond Carver, J. Salinger και Scott Fitzgerald.