Το όνομά της φέρνει στο μυαλό μας τα ερημικά τοπία που ζωγράφισε στη διάρκεια της καριέρας της. Όμως το 1939, η Τζόρτζια Ο΄Κιφ, πέρασε δυο μήνες στη Χαβάη, μετά από μια παραγγελία που είχε δεχτεί από την Dole Food Company, αντλώντας έμπνευση από το τροπικό τοπίο και τη ζωντανή βλάστηση.

Πρόκειται για ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο στην καριέρα μιας από τους πιο διάσημες εικαστικούς της Αμερικής, που έρχεται σήμερα στο επίκεντρο με την έκθεση που ανοίγει την άνοιξη στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης με τίτλο: Georgia O’Keeffe: Visions of Hawai’i.

Η ιστορικός τέχνης Theresa Papanikolas δήλωσε πως η ζωγράφος έκανε εμπορικές δουλειές σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της και αυτή ήταν μια ευκαιρία για να κάνει διακοπές στη Χαβάη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της που διήρκεσε εννέα εβδομάδες βυθίστηκε σε ένα από τα πιο βιολογικά διαφοροποιημένα μέρη του πλανήτη, ζωγραφίζοντας είδη λουλουδιών και φυτών, καθώς και τοπία των βουνών της Χαβάης και καταρράκτες. Για έναν καλλιτέχνη που ήταν περισσότερο από μια δεκαετία βαθιά εμπνευσμένος από τις έντονες της ερήμου του Νέου Μεξικού, ήταν μια μεταμορφωτική εμπειρία.

Georgia O’Keeffe, Hibiscus with Plumeria (1939). Courtesy of the Smithsonian American Art Museum, © 2018 Georgia O’Keeffe Museum/Artists Rights Society (ARS), New York.

Georgia O’Keeffe’s Waterfall, No. I, ‘Īao Valley, Maui (1939). Image courtesy of the Memphis Brooks Museum of Art, Memphis, Tennessee © 2018 Georgia O’Keeffe Museum/Artists Rights Society (ARS), New York.

Georgia O’Keeffe, Black Lava Bridge, Hana Coast No. 1, 1939. Honolulu Museum of Art.

«Η ιδέα μου για τον κόσμο, τη φύση … δεν ήταν αρκετά όμορφη», γράφει η Ο΄Κιφ σε μία από τις 100 περίπου επιστολές προς τον σύντροφό της Άλφρεντ Στίγκλιτζ κατά τη διάρκεια της παραμονής της. Όταν επέστρεψε, ο Στίγκλιτζ παρουσίασε τα έργα της από τη Χαβάη σε μια αμερικανική γκαλερί το 1940.

Ο Βοτανικός κήπος της Νέας Υόρκης θα αναδημιουργήσει τη Χαβάη που γνώρισε η Ο’Κιφ μετατρέποντας τα παρτέρια του σε ένα οικολογικά περίπλοκο, εξωτικό τοπίο που θυμίζει το νησί. Μπουκαμβίλιες, πουλιά του παραδείσου, ιβίσκοι τζίντζερ και άλλα τροπικά λουλούδια θα γεμίσουν το γυάλινο θερμοκήπιο στην πτέρυγα του μουσείου Enid A. Haupt.

Info έκθεσης:

Georgia O’Keeffe: Visions of Hawai‘i | 19 Μαΐου 2018 – 28 Οκτωβρίου 2018 | New York Botanical Garden, Bronx, NY